Generalni sekretar NATO: “Prevazići ćemo trenutne nesuglasice”

Na predstojećem Samitu NATO-a u Briselu koji će se održati 11. i 12. jula biće ozvaničene mnoge važne odluke zbog čega će taj skup biti jedan od najvažnijih u našoj dosadašnjoj istoriji–najavio je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg u svom govoru u Lankaster hausu tokom dvodnevne posete Velikoj Britaniji ove nedelje.

Između ostalog, rekao je da će NATO povećati broj borbenih brodova kao i pešadijskih i vazduhoplovnih jedinica koje su spremne da budu što brže raspoređene u slučaju potrebe, kao i da će se u Virdžiniji i u Nemačkoj uspostaviti nove komande.

Osim toga, povećaće se učešće članica NATO-a u budžetu za odbranu, nastaviće se sa prisustvo NATO u Iraku i Avganistanu kao i obuka vojnih jedinica tih zemalja u njihovoj borbi protiv terorzma,. a osim toga, integrisaće se kapaciteti svih članica NATO-a za odbranu od sajber-napada.

Stoltenberg je izjavio i da najveći izazovi NATO-a i dalje ostaju Rusija, borba protiv oružja za masovno uništenje, i sajber bezbednost. S druge strane, prvi čovek Zapadne alijanse je u svom govoru komentarisao nesuglasice između Amerike i članica NATO-a.

Nije tajna da one postoje, i da se ne slažemo sa Amerikom kada je reč o borbi protiv klimatskih problema, međunarodnoj trgovini, i sporazumu sa Iranom. Isto tako, ima i nesuglasica između članica NATO kada je reč o budućnosti EU. Međutim, očekujem da ćemo uspeti da prevaziđemo sve te razlike i neslaganja kao što nam je to pošlo za rukom posle Suecke krize 1956, i istupanja Francuske iz naše organizacije zbog čega je Glavni štab prebačen iz Pariza u Brisel–rekao je on između ostalog.

Stoltenbeg je rekao i da očekuje da će NATO ponovo biti jedinstven kao što je to pokazao nakon slučaja „Skripalj”, i trovanja u Solsberiju.

Check Also

Generalni sekretar imenovao novog portparola NATO-a

Generalni sekretar Jens Stoltenberg imenovao je Faru Dahlalah iz Ujedinjenog Kraljevstva za sledećeg portparola NATO-a. …