Pri kraju pripreme za veliki samit NATO

U novoj zgradi NATO-a u Briselu privode se kraju pripreme za predstojeći samit te vojne alijanse koji će se održati 11. i 12. jula. Kako je najavljeno na sajtu Atlantskog saveza Srbije, na tom skupu će se i zvanično potvrditi već doneta odluka o uspostavljanju novih komandi u Norfolku u Virdžiniji i u Ulmu u Nemačkoj. Verifikovaće se i odluka da se do 2020.godine formiraju trupe za brze intervencije koje će biti sačinjene od 30 mehanizovanih bataljona, 30 vazduhoplovnih eskadrila, i 30 borbenih brodova.- One bi trebalo da budu spremne da ako to bude bilo potrebno u roku od 30 dana budu raspoređene u bilo koju od NATO zemalja.

Osim toga, na samitu će se razgovarati i o potrebi većeg izdvajanja zemalja članica za budžet Zapadne vojne alijanse i o drugim važnim temama kao što su početak obuke iračkih i avganistanskih oružanih snaga koje se bore protiv terorista. Samitu u Briselu prisustvovaće i Donald Tramp, predsednik SAD-a, kao i Frederika Mogerini, visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost.

Poziv za učešće na ovom skupu dobio je i Vladan Živulović, predsednik Atlantskog saveza Srbije, i potpredsednik ATA.

Check Also

Generalni sekretar imenovao novog portparola NATO-a

Generalni sekretar Jens Stoltenberg imenovao je Faru Dahlalah iz Ujedinjenog Kraljevstva za sledećeg portparola NATO-a. …