Velika Britanija pojačava angažovanje na Balkanu

Iako je Velika Britanija počela proces napuštanja Evropske unije ne samo da smanjuje nego čak i pojačava svoje angažovanje na Zapadnom Balkanu i u NATO-u. To se najbolje videlo na samitu koji je nedavno održan u Londonu, a jedan od dokaza koji idu tome u prilog je to što je ovih dana u poseti Rumuniji ministar odbrane Velike Britanije Gevin Vilijamson. “Bezbednost Evrope je i naša bezbednost. I pored toga što odlazimo iz Evropske unije naše obaveze prema saveznicima u NATO-u će i dalje ostati čvrste. To je razlog zbog kojeg jačamo našu vojnu saradnju sa Rumunijom s kojom već imamo dobre odnose”, izjavio je Vilijamson tokom posete Rumuniji, a objavilo je Ministarstvo odbrane Velike Britanije na svom nalogu na „Tviteru”.

Na konferenciji za novinare koju je održao sa svojim domaćinom iz rumunske vlade u Bukureštu Vilijamson je najavio da je jedan od razloga zbog kojeg će Ministarstvo odbrane Velike Britanije intenzivirati bezbednosnu saradnju sa Rumunijom odvraćanje agresije Rusije na istočnu Evropu. Govoreći o tome on je podsetio na slučaj trovanja u Solsberiju, kao i na intenziviranje ruskih aktivnosti u Ukrajini, Moldaviji, i u blizini Crnog mora.

Check Also

Generalni sekretar imenovao novog portparola NATO-a

Generalni sekretar Jens Stoltenberg imenovao je Faru Dahlalah iz Ujedinjenog Kraljevstva za sledećeg portparola NATO-a. …