Crna Gora kupila američke vojne helikoptere

Na aerodromu u Podgorici juče je priređena svečanost povodom sletanja dva nova višenamenska američka helikoptera „Bell 412 EPI” za Vojsku Crne Gore ( od tri, koliko ih je kupila Vlada te države). Ukupna vrednost sva tri helikoprera je 30 miliona eura, a kako je prilikom potpsivanja ugovora o njihovoj kupovini početkom ove godine izjavio Predrag Bošković, crnogorski ministar odbrane, ta država želi da u okviru NATO-a unapredi kapacitete i mogućnosti crnogorskog ratnog vazduhoplovstva, kao i ostalih vidova njene vojske.

” To kažem zato što će novi helikopteri biti korišćeni za transport jedinica, operacije traganja i spašavanja, vazdušnu podršku u operacijama na kopnu i moru, medicinske evakuacije, gašenja požara, i za nadzor teritorije Crne Gore”–istakao je on.

Inače, crnogorski premijer Duško Marković je izjavio povodom dolaska novih helikopera da Crna Gora već oseća prve direktne koristi od članstva u NATO. On je naveo da je priliv stranih investicija u njegovu zemlju iz država članica NATO u prvih šest meseci ove godine povećan 2,5 puta u odnosu na isti period prošle godine. Dodao je da je od ulaska Crne Gore u NATO u toj državi porastao broj turista iz zemalja članica zapadne vojne alijanse. Po njegovim rečima on je veći za 25 odsto u odnosu na isti period prošle godine. Marković je rekao i da ti podaci na najbolji mogući način demantuju one koji su sumnjali u koristi od opredeljenja Crne Gore za evro-atlantske integracije. Inače, NATO je do sada u više navrata pohvaljivao crnogorsku armiju i Ministarstvo odbrane te države zbog toga što doprinose zapadnoj vojnoj alijansi učešćem u njenoj misiji u Avganistanu, kao i u drugim operacijama Ujedinjenih nacija i Evropske unije. Podsećamo, od 5. juna ove godine crnogorskim nebom patroliraju lovački avioni „tajfun” italijanske avijacije, kao i lovci „F-16”, ratnog vazduhoplovstva Grčke. To je deo tzv. „air-policy” misije koja se sprovodi pod pokroviteljstvom NATO.

Check Also

Generalni sekretar imenovao novog portparola NATO-a

Generalni sekretar Jens Stoltenberg imenovao je Faru Dahlalah iz Ujedinjenog Kraljevstva za sledećeg portparola NATO-a. …