Kako je novi britanski vojni ataše u Beogradu oduševio sunarodnike

Potpukovnik Nik Ilić, novi vojni ataše Velike Britanije u Srbiji ovih dana je oduševio svoje sunarodnike. On je bio član delegacije sastavljene od predstavnika engleske ambasade u Beogradu na čelu sa ambasadarom Denisom Kifom i predstavnika Vojske Srbije koji su zajedno obišli područje oko Soluna i u Makedoniji gde su se pre 100 godina vodile odlučujuće bitke na kraju Prvog svetskog rata.

Dok je bio na terenu potpukovnik Ilić se u više navrata uključivao u popularni program na Internetu „Acast” koga vodi poznati engleski voditelj Den Snou. Ilić je pričao slušaocima o istorijsko-strateškom kontekstu tih borbi, govorio o tome da su bile izuzetno teške jer su se vodile na gotovo nepristupačnim terenima, i istakao da su za englesku istoriju te borbe podjednako važne kao i bitka za Galipolje. To je uradio toliko interesantno da je procenjeno da je njegova uključenja u program pratilo preko 60.000 slušalaca!

Inače, Ilić koji je odnedavno u Srbiji, ima biografiju za akcioni film. Rodio se u Velikoj Britaniji 1968. godine, zahvaljujući ocu koji je kao pripadnik Dinarske četničke divizije spasao život kada je 1949. pobegao u Ujedinjeno kraljevstvo. Ilić je zbog toga često isticao da je „Britanski Srbin” i pojašnjavao da poštuje svoje srpsko poreklo, ali da veliku zahvalnost duguje britanskoj naciji, zato što je omogućila njegovom ocu da se doseli u Englesku 1949, kada su Tito i komunizam zavladali u bivšoj Jugoslaviji.

Novi britanski vojni ataše u Srbiji je završio prestižnu englesku vojnu akademiju „Sandherst”, a odlikovan je medaljama za hrabrost i za zasluge u službi. Osim toga, britanska kraljica Elizabeta ga je 2006.godine proglasila za člana Reda Britanske imperije!

Ilić je služio u Severnoj Irskoj, Iraku, Avganistanu, i Bosni i Hercegovini. Na jesen 2000. godine u okviru snaga NATO-a Ilić je kao operativni bataljonski oficir stigao na Kosovo. Međutim, sve vreme je službovao pod lažnim imenom i prezimenom, da ne bi imao probleme zbog srpskog porekla. Ostaće zapamćeno da je svojoj komandi poslao informacije o izuzetno teškom položaju u kome su tada bili Srbi u Prizrenu. Zbog toga mu je naređeno da komanduje akcijom tokom koje će brojne crkvene dragocenosti biti tajno prebačene iz Prizrena u manastir Gračanicu da ne bi bile uništene. Zahvaljujući uspešnom završetku te akcije patrijarh Pavle je priredio svečani prijem za Ilića i tražio da ga lično upozna!

Check Also

Generalni sekretar imenovao novog portparola NATO-a

Generalni sekretar Jens Stoltenberg imenovao je Faru Dahlalah iz Ujedinjenog Kraljevstva za sledećeg portparola NATO-a. …