Crnogorski vojnici i zvanično u „KFOR”-u

Photo: www.in4s.net

U „Kamp Film Sitiju”, glavnoj bazi „KFOR”-a na Kosovu, 23.oktobra je održana ceremonija povodom pristupanja predstavnika crnogorske vojske „KFOR”-u, i zvanične posete Kosovu Predraga Boškovića, ministra odbrane Crne Gore. Komdant „KFOR”-a italijanski general Salvatore Kuoči je povodom toga izjavio da je za Crnu Goru važno da doprionosi bezbednosti i slobodi kretanja na Zapadnom Balkanu time što je izabrala da bude deo misije kao što je ona koju obavlja KFOR. Po njegovim rečima to je još jedan korak napred napred u nastojanjima KFOR-a da se stara da situacija na Kosovu bude mirna, i pod kontrolom. Inače, ministar odbrane Crne Gore koji je doputovao u zvaničnu posetu Kosovu povodom pristupanja predstavnika vojske njegove zemlje „KFOR”-u je razgovarao sa svojim kosovskim kolegom Rustemom Berišom, kao i sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem, i premijerom Ramušem Haradinajem.

Podsećamo, ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin je odmah nakon objavljivanja odluke Vlade Crne Gore da će predstavnici njene vojske biti upućeni na Kosovo osudio tu odluku, i rekao da nije prijateljska. Međutim, Bošković je okarakterisao Vulinovu izjavu kao emotivnu, i ličnu. On je rekao da mu nije jasno zašto je Srbija tako reagovala na slanje predstavnika crnogorske vojske, a nije komentarisala ništa kada su na Kosovo upućivani vojnici iz 28 zemalja koje su do sada bile u sastavu KFOR-a. Važno je napomenuti da su na Kosovo poslata samo dva crnogorska oficira!

Check Also

Generalni sekretar imenovao novog portparola NATO-a

Generalni sekretar Jens Stoltenberg imenovao je Faru Dahlalah iz Ujedinjenog Kraljevstva za sledećeg portparola NATO-a. …