Hrvatska podržava formiranje vojske Kosova

Foto: Ministarstvo odbrane Republike Hrvatske

Ministar odbrane Hrvatske Damir Krstičević ovih dana je u Zagrebu, u Ministarstvu odbrane Hrvatske razgovarao sa Rustemom Berišom, ministrom odbrane Kosova o formiranju Vojske Kosova i o drugim temama. Krstičević je povodom toga izjavio da je njegova zemlja spremna da pomogne Kosovu kao što je pomagala Makedoniji i i Crnoj Gori.

Hrvatska armija je primer profesionalizma. Spremni smo da prenesemo iskustva iz našeg puta ka evro-atlantskim integracijama našim prijateljima sa Kosova”, dodao je on. Ministar Beriša je informisao njegovog hrvatskog kolegu u vezi transformacije „Kosovskih bezbednosnih snaga” u „Vojsku Kosova” nakon što je parlament u Prištini usvojio set zakona kojima je omogućena ta mera.

Novi mandat „Vojske Kosova” omogućiće da ona bude multietnička i profesionalna vojna formacija koja će služiti interesima svih građana Kosova, naše države i čitavog regiona”, izjavio je takođe Beriša. On je dodao i da formiranje „Vojske Kosova” snažno podržavaju Sjedinjene Američke države. Beriša je dodao i da je Republika Hrvatska prijateljska država za Kosovo, i njegov strateški partner. Zbog toga je cilj njegove posete Zagrebu dalje unapređenje saradnje Hrvatske i Kosova koja je u interesu mira, i stabilnosti cele regije. Kosovski ministar odbrane je istakao i da od Hrvatske može mnogo toga da se nauči, kao i da je članstvo u „NATO”-u strateški cilj Kosova.

Check Also

Generalni sekretar imenovao novog portparola NATO-a

Generalni sekretar Jens Stoltenberg imenovao je Faru Dahlalah iz Ujedinjenog Kraljevstva za sledećeg portparola NATO-a. …