Srpski tabloidi obmanjuju čitaoce

Fotografija: www.p-portal.net

Jedan od najtiražnijih srpskih tabloida „Informer” već danima piše o uzavreloj situaciji na Kosovu i pri tom obmanjuje svoje čitaoce. Navešćemo samo jedan primer:

Američki Stejt department ozbiljno razmatra da smeni ambasadore u Beogradu i Prištini Kajla Skota i Filipa Kosneta. Kako se spekuliše, Vašington je jako nezadovoljan njihovim radom, i smatra ih direktno odgovorim za niz poraza na međunarodnom planu koje je doživela lažna država Kosovo. Vrhunac neuspeha predstavljaju debakli Kosova u Interpolu”.

Ovo je uvod u tekst iz jednog broja „Informera” koji je izašao iz štampe ovih dana. Informacije koje su u njemu objavljene bi možda i mogle da prođu, da umesto Filipa Kosneta dužnost prvog čoveka američke ambasade u Prištini do pre neki dan nije obavljala zamenica ambasadora Kolin Hiland. Još nije prošlo ni nedelju dana kako je Kosnet doputovao na Kosovo, položio zakletvu, i time i zvanično preuzeo dužnost ambasadora SAD-a na Kosovu. Zbog toga, ne postoji ni teoretska mogućnost da je on najodgovorniji za „niz poraza na međunarodnom planu kada je Kosovo u pitanju”, kako to tvrdi „Informer”.Indikativno je da „Informer” najavljuje i da će se predsednik Tramp uskoro zahvaliti na dosadašnjoj saradnji Kajlu Skatu, ambasadoru SAD-a u Beogradu.Kao ključni argument za tu tvrdnju navodi se stav da Stejt Department smatra da sadašnji šef američke ambasade u Beogradu, koji je na toj funkciji još od prethodnog američkog predsednika Obame, nije u dovoljnoj meri pritiskao vlast u Beogradu. Time je, kako je objavio „Informer”, osujetio želje i namere kosovske vlade da uđe u Unesko i Interpol. Pri tom, autor ovog teksta u najtiražnijem srpskom tabloidu nigde ne navodi odakle mu te informacije, već se, kao što je bezbroj puta do sada bila praksa u tom listu, poziva na „anoniman izvor”. Neobjašnjivu grešku je napravio i drugi srpski tabloid po čitanosti i uticaju „Srpski telegraf”. Taj list je objavio informaciju da je naređenje za prošlonedeljni upad kosovskih specijalaca u srpski deo Kosovke Mitrovice izdao niko drugi nego ambasador Greg Delavi, bivši ambasador SAD-a u Prištini. Sudeći prema toj informaciji Delavi je to učinio u vreme kada više nije bio na Kosovu jer je završio svoju diplomatsku službu u glavnom gradu te države, i vratio se u Ameriku!?

Check Also

Generalni sekretar imenovao novog portparola NATO-a

Generalni sekretar Jens Stoltenberg imenovao je Faru Dahlalah iz Ujedinjenog Kraljevstva za sledećeg portparola NATO-a. …