Saradnja vojnih psihologa Amerike i Srbije

Photo: www.politika.rs

U okviru nedavne posete predstavnika Evropske komande oružanih snaga SAD-a Srbiji i Ministarstvu odbrane Srbije, na Vojnoj akademiji u Beogradu je održan sastanak vojnih psihologa. Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane Srbije, oni su iskoristili taj susret za razmenu profesionalnih iskustava sa akcentom na pripremu vojnika i oficira koji se upućuju u multinacionalne operacije.

Armijski psiholozi iz ove dve zemlje su povodom toga sigurno imali šta da kažu jedni drugima jer je vojno osoblje obe države u velikoj meri angažovano u multinacionalnim operacijama širom sveta. Između ostalog, podsećamo da su američki vojnici prisutni u Iraku, Avganistanu, Turskoj, Saudiskoj Arabiji, Nemačkoj, Južnoj Koreji, Italiji i mnogim drugim zemljama širom sveta. Što se tiče njihovih kolega iz Srbije oni su angažovani u Libanu, Centralno-afričkoj republici, na Kipru, u Kongu, na Bliskom istoku, u Somaliji i u Maliju. Iako je odlazak na šestomesečne multinacionalne mirovne misije u te države nesumnjivo stres za naše vojnike i oficire, oni odlaze tamo tek kada prethodno prođu kroz proces temeljne pripreme, i do sada nisu izazvali ni jedan incident.

Check Also

Generalni sekretar imenovao novog portparola NATO-a

Generalni sekretar Jens Stoltenberg imenovao je Faru Dahlalah iz Ujedinjenog Kraljevstva za sledećeg portparola NATO-a. …