Upozorenje
 • JUser: :_load: Nije moguće učitati korisnika sa ID: 981
 • JFile: :read: Nije moguće otvoriti datoteku: /home/atlantic/public_html/media/k2/assets/js/k2.frontend.js?v2.7.1&sitepath=/

Atlantski savet Srbije

Prijava
ažurirano 1:32 PM CEST, May 20, 2018
Naslovi:

"Evroatlantska familija nacija: Nevojna rešenja rastućim bezbednosnim pretnjama"

U organizaciji Atlantskog saveta Srbije, dana 26.11.2014 godine u Belgrade Art Hotelu, održana je konferencija pod nazivom „Evro-atlantska familija nacija: Nevojna rešenja rastućim bezbednosnim pretnjama“. Konferencija je organizovana uz podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država, sa ciljem da pojasni civilnom društvu sa kojim se pretnjama i izazovima Evroatlantska zajednica trenutno susreće. Pažljivo izabrani stručni panelisti su u svojim izlaganjima prezentovali nevojna rešenja za savremene probleme iz oblasti sajber odbrane, izgradnje integriteta - borbe protiv korupcije, energetske bezbednosti kao i prevencije i reakcije u vanrednim situacijama. 

Prvi panelista na temu sajber odbrane, Dr Detlef Puhl (NATO Viši savetnik – Odeljenje za nove bezbednosne izazove), se fokusirao na ulogu NATO u borbi protiv sajber kriminala.Istakao je da je ona od velike važnosti, ali da je ujedno i veoma ograničena. Naglasio je da su države one koje imaju najveću odgovornost, ne NATO kao takav, ali da je on od velike pomoći i da će nastaviti da bude. Shodno sa tim, istakao je da je NATO centralizovao kontrolu informacija i počeo da primenjuje planove i strategije koje su usvojene na NATO samitu u Velsu, ove godine. Na istom tom samitu je usaglašeno da se sajber-napadi tretiraju kao agresija na državu saveznicu, što znači mogućnost kolektivne odbrane po članu 5 NATO pakta, što dodatno potvrđuje da su sajber napadi ozbiljan bezbednosni rizik. Drugi panelista, Donaldo Wilson (Pomoćnik pravnog atašea Ambasade SAD – FBI sajber odbrana) se nadovezao na izlaganje Dr Puhl-a, i ponovio koliko je zapravo važna centralizacija kontrole informacija i korišćenje kapaciteta organizacije kao što je NATO za efikasniju borbu protiv sajber napada, koji su po prirodi internacionalnog karaktera.  Poslednji panelista na temu sajber odbrane je bio Milan Polimac, Direktor firme Alteatec. Gdin Polimac je u svom izlaganju pokušao da prisutnima pojasni kakvi sve napadi postoji, obraćajući posebnu pažnu na botnete, odnosno mreže botnetova, koji se koriste u različitim kriminalnim aktivnostima od krađe podataka, spamovanja mailovima, do šifrovanja iliti enkripcije podataka na kompjuterima.

Drugi panel, na temu „Izgradnja integriteta - borba protiv korupcije“, je otvorila Gdja Benedicte Borel putem video linka iz Brisela. Gdja Borel radi u NATO programu za izgradnju integriteta. Ova NATO inicijativa, usvojena na Samitu u Istanbulu 2007 godine, funkcioniše na volonterskoj bazi i obezbeđuje svim saveznicima NATO, ne samo članicama, pomoć u organizaciji raznih državnih ustanova sa ciljem efikasnijeg i pametnijeg funkcionisanja. Naš drugi govornik na ovom panelu je bila Gđa Miroslava Milenović (finansijski forenzičar i Član Saveta za borbu protiv korupcije). Ona je u svom izlaganju govorila o paralelnoj, nelegalnoj, ekonomiji koja postoji u Srbiji, i naglasila kako je Srbija poprilično virtuelna zemlja, gde su strategije i planovi Agencije za borbu protiv korupcije odlični, ali da se ne primenjuju. Upravo zbog toga, pomaka u borbi protiv korupcije u Srbiji nema. Za kraj, Prof. dr Nataša Mrvić-Petrović, sa Instituta za uporedno pravo, je ukratko objasnila kako je u Srbiji korupcija sistematska pojava već decenijama i da je jako teško naći izlaz iz ovakve situacije bez korenite promene odnosa celokupnog srpskog društva prema korupciji.

Treći panel, „Vanredne situacije – Prevencija i reakcija“, je okupio dva stručnjaka iz oblasti koja je veoma aktuelna u Srbiji, ali u celom regionu. Ovaj panel je svojim izlaganjem otvorio Dr Neđo Danilović, prodekan za nastavu na Megatrend Univerzitetu u Beogradu. Prof. dr Danilović je govorio o političkim, pravnim i bezbednosno-zaštitnim aspektima sistema zaštite i spasavanja u Srbiji u borbi protiv prirodnih nepogoda, katastrofa i drugih nesreća. On je rekao da je prvenstveno neophodno doći do novih, radnih definicija zaštite i spasavanja materijalnih dobara koje će biti zasnovane na bogatom iskustvu suverenih država. Istakao je da u Srbiji postoje potvrđena rešenja koja bi se mogla iskoristiti u vanrednim situacijama, ali da je naš sistem razjedinjen i kao takav ne može da odgovori na realne pretnje i realnu situaciju. S tim u vezi, naglašava kako je potrebno oformiti koherentniji i funkcionalniji sistem.

„Takav sistem mora biti kompatibilan, a da bi se mogao efikasno prihvatiti potrebno je doći do političkog konsenzusa i do bolje međunarodne saradnje.“, izjavio je Prof Danilović na tu temu. Za kraj je zaključio da je „Krajnje vreme da se u Srbiji oformi sistem zaštite i spasavanja koji će biri pravno i normativno uređen i koji će jasno da definiše uloge svih – od volontera, preko jasvnog sektora pa sve do državnog vrha.“. Drugi panelista na ovu temu je bio Gdin Mileta Milašinović, Inspektor za kordinaciju međunarodne pomoći u Sektoru za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije. On je govorio o hijerarhiji i organizaciji u sektoru za vanredne situacije, koji je formiran 2009 godine, kao i o sporazumima o saradnji u oblasti upravljanja vanrednim situacijama koje je Srbija potpisala sa 8 zemalja. Takođe je pojasnio način saradnje između Srbije i međunarodnih organizacija kao što su UN, EU, NATO i mnogo druge.

Poslednji panel o energetskoj bezbednosti je započeo analizom Gdina Aleksandra Kovačevića, Višeg gostujućeg istraživačkog saradnika na Oxford institutu za energetske studije. On je saopštio da je energetska sigurnost Srbije dramatično ugrožena i da se to najbolje oslikava u svim kriznim događajima, ne samo u krizama u sektoru gasa. Govorio je zašto u Srbiji postoje energetska neefikasnost i o tome da svetski investitori neretko zaobilaze Srbiju jer ne postoji sigurnost snabdevanja energije. To znatno smanjuje strane investicije i ulaganja, i odražava se na slab ekonomski razvitak zemlje. Na kraju je naglasio da se Srbija ističe u Evropi kao država koja nije član ni jednog svetskog aranžmana koji se tiče energetske delatnosti i da zbog toga nije u prilici da koristi prednosti koje mnogobrojni ugovori raznih organizacije nude. Naš drugi panelista, Dr Tihomir Simić (Predsedavajući Međunarodnog foruma o čistim energetskim tehnologijama) je u svom predavanju ponudio potencijalna rešenja za probleme u oblasti energetske bezbednosti. On je posebnu pažnju posvetio važnosti međunarodne saradnje, i preslikavanju svih dobrih primera i iskustava zapadnih zemalja što se tiče energetske bezbednosti. Zaključio je da Srbija mora da prati svetske trendove i da spremna ide u budućnost sa pristupom baziranim na novim pametnim energetskim tehnologijama koje treba da omoguće veću efikasnost u korišćenju električne energije i goriva.

Ova konferencija je projekat kojim smo želeli da podstaknemo javnu debatu i da prikažemo Srpskom društvu sa kakvim se sve bezbednosnim pretnjama trenutno suočavamo. Naši panelisti su u svojim prezentacijama izdvojili samo neke od problema, sa željom da se u Srbiji aktivnije radi na rešavanju gorućih pitanja kako iz oblasti bezbednosti, tako i iz drugih oblasti usko vezanih za integraciju Srbije u međunarodnu zajednicu.

Srednja ocena (0)

0 od 5 zvezdica

Ostavite Vaš Komentar

Ostavite kometar bez registracije ili prijave

0 / 500 Zabrana karaktera
Vaš tekst mora biti izmeđun 50-500 karaktera
Vaš kometar će biti proveren pre objavljivanja.
uslovima i pravilima korišćenja.
  • Nema komentara trenutno

  18°C

  Beograd

  Pretežno oblačno

  Vlažnost: 72%

  Vetar: 22.53 km/h

  • 23 maj 2018 27°C 18°C
  • 24 maj 2018 26°C 17°C