Upozorenje
 • JUser: :_load: Nije moguće učitati korisnika sa ID: 981
 • JFile: :read: Nije moguće otvoriti datoteku: /home/atlantic/public_html/media/k2/assets/js/k2.frontend.js?v2.7.1&sitepath=/

Atlantski savet Srbije

Prijava
ažurirano 1:32 PM CEST, May 20, 2018
Naslovi:

Konferencija - Ekonomski i Bezbednosni Značaj Evroatlantskih Integracija Republike Srbije “Za i Protiv”

U organizaciji Atlantskog saveta Srbije, dana 30.3.2015 godine, u Crowne Plaza Hotelu u Beogradu, održane je konferencije pod nazivom: “Ekonomski i bezbednosni značaj Evroatlantskih integracija Republike Srbije: Za i Protiv”. Konferencija je organizovana uz podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu. Cilj konferencije je bio da upozna Srpsku javnost sa strateškim posledicama budućeg članstva Srbije u Evropskoj uniji i bliske saradnje sa NATO, imajuci u vidu nedavno usvojen IPAP sporazum. Trenutna situacija u Ukrajini je dovela do pojačane polarizacije između Rusije sa jedne strane I Evropske unije i SAD sa druge strane. Naši govornici su prikazali svoje vidjenje budućnosti Srbije kao vojno neutralne države, EU kandidata i NATO partnerske zemlje. 

Bila nam je velika čast da ugostimo Dr Karla Lamersa (Zamenik Predsednika Saveta za odbranu Nemačkog Parlamenta i bivši Predsednik NATO PS i ATA), koji je dao uvodnu reč i zvanično otvorio konferenciju. Dr Lamers je izjavio da je vrlo srećan što Srbija ima sve aktivniju ulogu u ATA, i naglasio važnost ciljeva ATA imajuci u vidu agresivno ponašanje Rusije u Ukrajini i globalnu pretnju koju predstavlja Islamska država na Bliskom istoku. Iako se ovi dogadjaju zbivaju daleko odavde, Srbija nije imuna na ovakvo ponašanje, što se može videti po broju boraca koji su napustili Srbiju da bi se na tim žarištima borili. 

Obrativši posebnu pažnju na globalna zbivanja, Dr Lamers se osvrnuo na zvanični stav Republike Srbije o vojnoj neutralnosti. Naglasio je važnost održavanja dobrih odnosa sa NATO članicama i partnerima kako bi Srbija nastavila da uspešno primenjuje demokratske reforme, posebno u odbranbenom sektoru. Dr Lamers je zaključio da je Srbija pokazala izuzetno državništvo normalizacijom odnosa sa Pristinom, usvajanjem IPAP sporazuma kao i uspešnim održavanjem dobrosusedskih odnosa sa državama u region.

Po završetku uvodnog izlaganja Dr Lamersa, reč je preuzeo Izvršni direktor Atlantskog saveta Srbije, Gospodin Milovan Milošević. Gdin Milošević je iskoristio priliku da poželi dobrodoslicu svim prisutnima i da otvori prvu panel diskusiju na temu: “Geo-politička uloga Srbije na Zapadnom Balkanu”. Prvi panelista na ovu temu je bio Gdin Vladimir Trapara (Istraživač saradnik – Institut za medjunarodnu politiku i ekonomiju). Gdin Trapara je na početku svog izlaganja napomenuo da je protiv ulaska Srbije u NATO, i dodao da za pristupanje u alijansu postoje dva razloga: pretnja i interes. Pretnja, po njemu, se može smatrati defanzivnim motivom dok je interes izrazito ofanzivniji. Gdin Trapara ne vidi pretnju od koje bi NATO mogao da odbrani Srbiju, kao što ne vidi šta bi Srbija dobila članstvom u ovoj organizaciji. 

Glavno pitanje koje Gdin Trapara postavlje je sledeće: Da li Srbija može da održi svoju vojnu neutralnost i odloži članstvo u NATO? On naglašava da ni jedna država do sada nije na silu učlanjena u NATO (za razliku od Varšavskog pakta), ali dodaje da se priroda NATO alijanse znatno promenila od osnivanja 1949 godine. Po raspadu Sovjetskog saveza, NATO postaje sve agresivnije nastrojen prema istoku, što Rusiju stavlja u nestabilnu geopolitičku poziciju. Gdin Trapara je izdvojio Baltik, Ukrajinu i Kavkaz kao trenutno najkritičnije tačke, i zaključio da bi Srbije morala da se odrekne Kosova zarad članstva u NATO i da bi time efektivno izgubila sav uticaj u regionu, pogotovo u Republici Srpskoj. On smatra da se Srbija neće priključiti NATO u bliskoj budućnosti. 

Drugi panelista na ovu temu, Gdin Jaksa Scekic (Producent, Rojters), objašnjava da mora da se desi temeljita analiza dogadjaja 1999 godine, kako bi se poboljšala saradnja sa NATO. Do sada, takve analize nije bilo. On veruje da je manjak verodostojih informacija doveo do konfuzije među građanima Srbije, ali i političke elite. Javne rasprave se svode na uvrede, optužbe i provokaciju. Gdin Šćekić je naglasio važnost iskrenog i argumentovanog dialoga, bez političkih etiketa, gde bi se raspravljala bitna pitanja i dolazilo do racionalnih zaključaka.

Naš poslednji učesnik na prvoj panel diskusiji je bio Gdin Henrik Blidal (Direktor komiteta za nauku i tehnologiju NATO PS), koji je takođe naglasio važnost javne debate. Gdin Blidal je dodao kako je spoljna politika bila vekovima prepuštena političkoj elite, ali je napredkom tehnologija danas postala svima dostupna. Po njemu, Srpski narod je pokazao veliku podršku za reforme, za borbu protiv korupcije, za borbu protiv organizovanog kriminala kao i za normalizaciju odnosa sa Pristinom. Gdin Blidal se složio sa Dr Lamersom i ponovio da je globalni terorizam najveća pretnja današnjice i da Srbija više izolovan i zaštićena od toga.

Tema sledeće panel diskusije je bila: “Značaj Evroatlantskiih integracija za regionalnu bezbednost na Zapadnom Balkanu”. Prvi govornik na ovu temu je bio Pukovnik Taft Blekburn (Vojni ataše – Ambasada SAD u Beogradu. Puk Blekburn je pozdravio reforme koje Srbija sprovodi na putu ka EU, i ponovio da su SAD spremne da podrže Srbiju u Evroatlantskim integracijama. On se složio sa prethodnim panelistima i ponovio da je Srpskom društvu potrebna kvalitetna javna rasprava i dodao da Srbija može da profitira od članstva u NATO tako što će prihvatiti zajedničke vrednosti država članica, deliti zajedničke interese sa ostatkom alijanse i tako što će učestvovati u borbi protiv terorizma. 

Pukovnik Blackburn je pozdravio snažnu saradnju između Sjedinjenih Američkih Država i Republike Srbije i podržava predsedavanje OEBS’om od strane Srbije ove godine, kao i posetu albanskog Premijera Edija Rame Beogradu, prisustvo premijera Vučića inaguraciji novog predsednika Hrvatske i normalizaciju odnosa sa Kosovom. Sve dublje partnerstvo sa SAD se reflektuje kroz konstrukciju Južne baze, obučavanje vojske Srbije u SAD i pomoć koju je SAD pokazao prema balkansim medicinskim osobljem u sklopu vojske.

Drugi panelista na istom panelu bio je gospodin Momir Stojanović ( Predsednik odbora za kontrolu službi bezbednosti). G. Stojanović je rekao da Srbija nije zainteresovana za ulazak u NATO kao punopravni član zato što je sećanje iz 1999 još sveže i bolno. Dodao je da bi članstvo povećalo kreditni rejting i da bi privukao direktne inostrane investicije , ali ipak postoje i stvari koje ne donose beneficije punim članstvom u NATO. Neke od tih stvari su godišnje troškove članstva u alijansi, rizik koje bi imale srpske vojne jedinice na inostranim borbenim misijama, kao i povećani rizik da budu mete protivnika alijanse. Gospodin Stojanović veruje da je manjak podrške koju ima NATO članstvo direktna konsekvenca manjak informacija koju stanvništvo Republike Srbije ima. Kao i većina panelista pre njega, gospodin Stojanović je zaključio da NATO članstvo može da se koristi kao oruđe da se poboljša regionalna stabilnost i bezbednost. 

Finalni panelista na temu regionalne bezbednosti bio je gospodin Dragan Šormaz (Šef delegacije Narodne Skupštine Republike Srbije ka NATO Parlamentarnoj Skupštini) G. Šormaz je počeo sa informacijom da su prioriteti Republike Srbije, u sklopu Evroatlantskih integracija, ulazak u Evropsku Uniju. U nastavku izlaganja rečeno je da iako Srbija deli zajedničke vrednosti sa članicama NATO, srpska vlast mora da se povinuje rezoluciji koja je usvojena od strane parlamenta Srbije o vojnoj neutralnosti. Gospodin Šormaz oseća da je Srbiji potrebna nova strategija o odbrani i nacionalnoj bezbednosti i da je ključno pitanje da li Srbija želi da ostane neutralna ili da se priključi kolektivnom sistemu odbrane.

Treći i poslednji panel ove konferencije se bavio ekonomskim benefitima i manama Evroatlantskih integracija. Panelisti koji su izneli svoja mišljenja su gospodin Paolo Alli (potpredsednik NATO Parlamentarne Skupštine), gospodin Stevan Nikčević (Državni sekretar – Ministarstvo Trgovine, Turima i Telekomunikacija). U svojoj prezentaciji, g. Alli nam je skrenuo pažnju da je NATO politička, ekonomska i bezbednosna organizacija i da su usko ekonomski povezani sektori bezbednosti i trgovine. Još jednom je spomenuo važnost reformi finansijskog sektora i za potrebu inostranih investicija, uz pohvale Premijeru Aleksandru Vučiću, Svetskoj banci i Međunarodnom monetarnom fondu na neprekidnom radu da se reforme sprovedu.

Gospodin Alli je podsetio sve da je trenutno ekonomska saradnja sa EU mnogo veća nego sa Rusijom. Uz argument da Rusija traži načine da ojača svoju ekonomiju i da su zemlje Balkana primarne mete za njihove interese. Očekivajući prisustvo i uticaj u ovom region od strane Rusije, on želi da Srbija ostane stabilan partner sa EU zemljama i reintegraciju u Evroatlantsku zajednicu.

Makroekonomska perspektiva gospodina Alli-a je ispraćena prezentacijom gospodina Nikčevića koji se fokusirao na konsekvence evroatlantskih integracija u bezbednosnoj industriji Republike Srbije. Objasnio je kako je odbrambena industrija ozbiljno propatila u poslednjih 25 godina. Posledice rata i godine izolacije Srbije su ostavila dva glavna problema: manjak implementacije novih tehnologija i nizak nivo investicija u unapređenju proizvoda. Veoma uspešni ugovori sa proizvođačima najnaprednijih avionskih letelcia (uključujući Boeing i Aerospatiale) su izgubljeni zato što državne firme nisu mogle da se takmiče sa privatnim. U verovanju je da ako se ovaj status quo nastavi, da će odbrambena industrija i dalje stagnirati.

Gospodin Stevanović je priveo konferenciju kraju svojom prezentacijom koja je donela mikroekonomsku perpsektivu trećem panelu. Kao direktor Prvog Parobrodskog Društva u Srbiji, ima veoma bitan uvid u beneficije evroatlantskih integracija u turističkoj industriji. Identifikovao je proces oslobađanja od viza i povećanu stabilnost i bezbednost u region kao ključni factor za brz napredak u industriji.

Glavni cilj ove konferencije je bila da ispita trenutno stanje procesa Srbije u evroatlantskim integracijama i da započne javnu debatu koja će podstaći racionalno donošenje odluka u interesu naroda Republike Srbije. Ovim putem želimo da se zahvalimo svim učesnicima i prisutnim koji su omogućili da ovo bude veoma uspešna konferencija.

  

Srednja ocena (0)

0 od 5 zvezdica

Ostavite Vaš Komentar

Ostavite kometar bez registracije ili prijave

0 / 500 Zabrana karaktera
Vaš tekst mora biti izmeđun 50-500 karaktera
Vaš kometar će biti proveren pre objavljivanja.
uslovima i pravilima korišćenja.
  • Nema komentara trenutno

  18°C

  Beograd

  Pretežno oblačno

  Vlažnost: 72%

  Vetar: 22.53 km/h

  • 23 maj 2018 27°C 18°C
  • 24 maj 2018 26°C 17°C