Upozorenje
 • JUser: :_load: Nije moguće učitati korisnika sa ID: 981
 • JFile: :read: Nije moguće otvoriti datoteku: /home/atlantic/public_html/media/k2/assets/js/k2.frontend.js?v2.7.1&sitepath=/

Atlantski savet Srbije

Prijava
ažurirano 1:32 PM CEST, May 20, 2018
Naslovi:

"Otvoreno o IPAP-u": Zapadni Balkan i borba protiv terorizma i nasilnog ekstremizma u vremenu migracija

Atlantski savet Srbije sa velikim zadovoljstvom obavestava siru javnost da je druga konferencija iz serijala “Otvoreno o IPAP-u” pod nazivom “Bezbednosne pretnje – Zapadni Balkan i borba protiv terorizma i nasilnog ekstremizma u vremenu migracija” održana u Crowne Plaza hotelu 30.09.2015te . Druga tema ovog serijala koju je Atlantski savet uradio je bila od velikog uspeha, mnogo korisnih informacija i dobrih ideja je prodiskutovano i podeljeno na panelu. Detaljniji izvestaji ce biti dostupni kad se sastavi detaljniji izvestaj sa ove konferencije. Ucesnici ove konferencije, na celu sa Prof. dr Draganom Simeunovicem, koji je bio moderator i vodio ovu panel diskusiju imali su priliku da cuju sveobuhvatno izlaganje na temu islamskog ekstremizma i terorizma na Zapadnom balkanu. Profesor Simeunovic je dao dosta korisnih informacija i razbio neke mitove koji se ticu ekstremista i broja “uspavanih” terorista na Zapadnom Balkanu.

Bili nam je veliko zadovoljstvo da kao panelistu imamo gospodina Mark Van Balena koji je radio direktno na slucajevima u borbi protiv terorizma u Sjedinjenim Americkim Drzavama a trenutno radi u Ministarstvu Unutrasnjih Poslova Republike Srbije kao savetnik za kompleksni criminal u okviru ICITAP programa. On se osvrnuo kako Sjedninjene Americke Drzave vide situaciju na Zapadnom Balkanu is a kojim se problemima on i dalje bore. Sledeci govornik je bio gospodin Kosta Sandic koji je trenutno zamenik generalnog menadzera Narodne Banke Srbije, on se dotakao teme o finansiranju ekstremisma i terorizma na Zapadnom Balkanu. Neke veoma zanimljive informacije su podeljene i nadamo se da je ova tema malo jasnija.

Prof. dr Aleksandar Fatic koji je trenutno sociolog na institute za filozofiju i drustvenu teoriju objasnio je detaljno kako je mrezasta strukturu organizovanog kriminala na Zapadnom Balkanu evoluirala iz hijerahijskog sistema “Italijanske mafije”. Takodje je istakao da se borba protiv organizovanog kriminala premestila na lokalni nivo, umesto na velikoj skali zato sto ako se ukloni deo “paukove mreze” mnogo je lakse onesposobiti tako organizaciju nego pokusati celu mrezu odjednom napasti.

Sledeci cenjeni panelista je bio prof. dr Vladimir Grecic koji je strucnjak za migracije i analizirao je situaciju u kojoj se trenutno nalazimo, kao i davajuci uvid sta mozemo da ocekujemo u bliskoj buducnosti. Doc. dr Mina Zirojevic je njeno izlaganje posvetila Zapadnom balkanu i internacionalnom etabliranju ISIL-a, trenutno radi kao naucni saradnik na Institutu za uporedno pravo.

Poslednja dva govornika su bili doc. dr Ivana Damnjanovic i gospodin Dragan Jagodic cija su zanimanja naucni saradnik i policijski sluzbenik u protivteroristickoj jedinici MUP-a zanimanja napisana po redosledu ucesnika. Oni su pricali o islamskoj drzavi na internet i karakteristikama i pravnom tretmanu organizovanog kriminala i terorizma. Oba govornika su imali dosta vrednih informacija da podele sa prisutnima koje cete moci detaljno da procitate kad se size ove sjajne konferencije bude napravio.

Veoma smo srecni da kazemo da je ovo jedna od najuspesnijih konferencija koje je Atlantski savet Srbije organizovao na osnovu povratnih informacija ucesnika i prisutnih ljudi u publici. Nadamo se da cemo nastaviti ovaj trend na sledecoj konferenciji iz serijala “Otvoreno o IPAP-u” koja ce biti odrzana pocetkom Novembra ove godine. 

Srednja ocena (0)

0 od 5 zvezdica

Ostavite Vaš Komentar

Ostavite kometar bez registracije ili prijave

0 / 500 Zabrana karaktera
Vaš tekst mora biti izmeđun 50-500 karaktera
Vaš kometar će biti proveren pre objavljivanja.
uslovima i pravilima korišćenja.
  • Nema komentara trenutno

  18°C

  Beograd

  Pretežno oblačno

  Vlažnost: 72%

  Vetar: 22.53 km/h

  • 23 maj 2018 27°C 18°C
  • 24 maj 2018 26°C 17°C