Upozorenje
 • JUser: :_load: Nije moguće učitati korisnika sa ID: 981
 • JFile: :read: Nije moguće otvoriti datoteku: /home/atlantic/public_html/media/k2/assets/js/k2.frontend.js?v2.7.1&sitepath=/

Atlantski savet Srbije

Prijava
ažurirano 11:58 AM CET, Mar 13, 2018
Naslovi:

Karakter, obim i korist saradnje sa NATO

Atlantski savet Srbije organizuje petu konferenciju u sklopu serijala “Otvoreno o IPAP-u”, koji je započet sredinom prošle godine. Ovaj serijal je fokusiran na oblasti iz Individualnog akcionog plana partnerstva koje je Republika Srbija označila kao prioritetne. Naša predstojeća konferencija, koja će biti održana 24.5.2016 godine u hotelu “Crowne Plaza” sa početkom u 11č, se bavi temom iz trećeg poglavlja ovog sporazuma: Strategijom javnog informisanja.

Republika Srbija se u sklopu IPAP-a obavezala da “sprovede aktivnu i sveobuhvatnu informativnu kampanju o najvažnijim pitanjima u oblasti reforme sektora odbrane kao i o karakteru, obimu i koristima saradnje sa NATO”.  Kao uvod u ovu konferenciju, Atlantski savet Vam predstavlja hronologiju najznačajnijih događaja u novijoj istoriji odnosa na relaciji NATO-Republika Srbija. Više informacija možete dobiti na stranici Misije Republike Srbije pri NATO u Briselu.

2003.

- Srbija i Crna Gora je 2003. godine formalno zatražila prijem u NATO program Partnerstvo za mir. Uspešno je realizovan NATP/PzM Poverenički fond u vrednosti od 375 000 eura namenjen uništavanju 28 000 komada viškova malog i lakog naoružanja.  

2005.

- Srbija i Crna Gora i NATO potpisali su Sporazum o tranzitnim aranžmanima za snage KFOR na Kosovu i Metohiji.

- U martu je pokrenut NATO/PzM Poverenički fond (eng. NATO/PfP Trust Fund), namenjen realizaciji projekta uništavanja zaliha protivpešadijskih mina, sa finansijskim sredstvima od oko 1,7 milion evra, koje je doniralo 12 država. Projekat se realizovao 2 godine i uspešno je okončan u maju 2007. godine, sa ukupno uništenih oko 1,4 miliona protivpešadijskih mina.

2006.

- Na Samitu NATO u Rigi, 29. novembra 2006. godine, Republika Srbija je pozvana da pristupi programu Partnerstvo za mir. Učesnica programa je formalno postala 14. decembra iste godine, kada je tadašnji predsednik Republike Srbije Boris Tadić, u sedištu NATO u Briselu, potpisao Okvirni dokument, koji sadrži osnovna načela programa Partnerstvo za mir.

- Januara 2006. godine pokrenut je novi NATO/PzM Poverenički fond, sa ciljem podrške pri zapošljavanju pripadnika Vojske Srbije u civilnom sektoru, koji u procesu reforme postanu kadrovski višak. Pod okriljem navedenog projekta, koji je uspešno okončan 2011. godine, utrošeno je oko 9,6 miliona evra kroz finansiranje različitih oblika direktne pomoći licima iz Programa za otpočinjanje razvoja posla u civilnom sektoru, troškova upravljanja, održavanja i evaluacije projekta, jačanja kapaciteta Programa podrške u promeni karijere, kao i na mnoge promotivne aktivnosti u cilju transparentnosti projekta.

- Na osnovu Sporazuma o tranzitnim aranžmanima, 18. decembra 2006. godine NATO vojna kancelarija za vezu (Millitary Liaison Office – MLO) započela je sa radom u Beogradu.

2007.

- Vlada Republike Srbije, na čelu sa Vojislavom Koštunicom, je usvojila Prezentacioni dokument, kojim su definisane oblasti saradnje sa NATO i aktivnosti koje Republika Srbija namerava da preduzme kako bi ostvarila ciljeve partnerstva. Tadašnji ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić 5. septembra 2007. godine uručio je Prezentacioni dokument u Sedištu NATO.

- Republika Srbija započinje učešće u Procesu planiranja i pregleda (eng. Planning and Review Process - PARP) koji predstavlja osnovni mehanizam programa Partnerstvo za mir namenjen podizanju nivoa interoperabilnosti jedinica u sastavu Vojske Srbije.

2008.

-Vlada Republike Srbije je oktobra 2008. donela Odluku o otvaranju Misije Republike Srbije pri NATO.

2009.

- Misija Republike Srbije pri NATO zvanično je otvorena decembra 2009. godine, sa šefom Misije ambasadorom Branislavom Milinkovićem.

2011.

- Vlada Republike Srbije je, u februaru 2011. godine, usvojila Zaključak o pokretanju procedure za izradu Individualnog akcionog plana partnerstva - IPAP (eng. Individual Partnership Action Plan). U skladu sa tim, 14. jula 2011. godine Vlada je usvojila Prezentacioni dokument za IPAP, koji je 25. novembra 2011. godine predstavljen u Sedištu NATO u Briselu.

2013.

- NATO je juna 2013. godine doneo odluku o pokretanju NATO PzM Povereničkog fonda namenjenom uništavanju viškova ubojnih sredstava i unapređenju kapaciteta „Tehničko-remontnog zavoda Kragujevac“. Planirano je da se projekat, čija je vrednost oko sedam miliona evra, realizovuje u dve faze sa vremenskim okvirom od četiri godine.

- „ABHO Centar za usavršavanje kadrova u Kruševcu“ dobio je juna 2013. godine status Partnerskog centra za obuku i obrazovanje ( Partnership Training and Education Center), čime dobio regionalni značaj.

2014.

- Tadašnji ministar odbrane Republike Srbije Nebojša Rodić je, tokom posete SAD januara 2014. godine, potpisao Sporazum o statusu snaga (tzv. PzM/SOFA sporazum). Narodna skupština R.Srbije ratifikovala je navedeni Sporazum jula 2015. godine.

-Ministаrstvo odbrаne Srbije i Agencije NATO zа podršku potpisаli su sertifikаt (Tier 2) o punoj osposobljenosti Srbije u NATO kodifikаcionom sistemu zа poslove kodifikаcije nаoružаnjа i vojne opreme. Dokument je potpisаn 20. mаjа 2014. godine u Luksemburgu nа sаstаnku Glаvne grupe NATO Komitetа zа kodifikаciju.

2015.

- Misija Republike Srbije pri NATO preuzela je predsedavanje SEEGROUP - South East Europe Security Steering Group, neformalnim telom u okviru NATO za konsultacije o političkim i bezbednosnim pitanjima od značaja za region JiE, u čijem radu učestvuju predstavnici država članica NATO i partnera iz regiona JiE. U okviru predsedavanja, grupa diplomata predstavnika zemalja članica i partnera NATO koje učestvuju u  SEEGROUP posetila je Beograd i imala korisne razgovore u Ministarstvu spoljnih poslova. Ministarstvu odbrane i Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srbije.

- 15. januara 2015. godine okončana je procedura usvajanja Individualnog akcionog plana partnerstva (IPAP) R.Srbije i NATO.

- Tokom održavanja Minhenske bezbednosne konferencije 6-8. februara 2015. godine, realizovan je bilateralni sastanak predsednika Vlade Republike Srbije Aleksandra Vučića sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom, kao i sastanak prvog potpredsednika Vlade Republike Srbije i ministra spoljnih poslova Ivice Dačića sa tadašnjim predsedavajućim Vojnog komiteta NATO generalom Knutom Bartelsom.

- Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i ministar odbrane Bratislav Gašić posetili su 18. marta Sedište NATO-a u Briselu gde su imali bilateralni susret sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom i učestvovali na sastanku Severno-atlantskog saveta.

- Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg boravio je 19-20. novembra 2015. godine u zvaničnoj poseti Republici Srbiji. Pored razgovora sa predsednikom Vlade Aleksandrom Vučićem, GS NATO J.Stoltenberg razgovarao je i sa prvim potpredsednikom Vlade i ministrom spoljnih poslova Ivicom Daćićem i tadašnjim ministrom odbrane Bratislavom Gašićem. Tokom posete, GS NATO J.Stoltenberg objavio je odluku NATO o punoj relaksaciji Vazdušne zone bezbednosti duž administrativne linije sa KiM.

2016.

- 12 Februara 2016 godine je usvojem Zakon i potvrđivanju Sporazuma između Vlade Republike Srbije i Organizacije NATO za podršku i nabavku o saradnji u oblasti logističke podrške. U okviru sporazuma je predviđeno uništavanje oko 2 hiljade komada zastarele i neupotrebljive municije koja predstavlja balast i opasnost za stanovništvo.

 

 

Srednja ocena (0)

0 od 5 zvezdica

Ostavite Vaš Komentar

Ostavite kometar bez registracije ili prijave

0 / 500 Zabrana karaktera
Vaš tekst mora biti izmeđun 50-500 karaktera
Vaš kometar će biti proveren pre objavljivanja.
uslovima i pravilima korišćenja.
  • Nema komentara trenutno

  20°C

  Beograd

  Delimično oblačno

  Vlažnost: 57%

  Vetar: 6.44 km/h

  • 25 apr 2018 27°C 18°C
  • 26 apr 2018 27°C 17°C