Upozorenje
 • JUser: :_load: Nije moguće učitati korisnika sa ID: 981
 • JFile: :read: Nije moguće otvoriti datoteku: /home/atlantic/public_html/media/k2/assets/js/k2.frontend.js?v2.7.1&sitepath=/

Atlantski savet Srbije

Prijava
ažurirano 1:32 PM CEST, May 20, 2018
Naslovi:

Atlantski savet na "Newsweek talks" konferenciji

Bilo nam je veliko zadovoljstvo da slušamo Dr Danijela Servera, direktora Programa za upravljanje konfliktima i višeg saradnika u Centru za transatlantske odnose na “Johns Hopkins” Univerzitetu. Dr Server je bio gost na konferenciji pod nazivom “Newsweek talks” u organizaciji časopisa “Newsweek”.

Glavne teme konferencije su bile aktuelna pitanja koja se tiču Balkana, uticaj izbora u SAD na Srbiju kao i odnosi sa Rusijom. Profesor Server je izjavio da demokratija konstantno evoluira i da je Američka demokratija imala dosta uspona i padova u poslednjih 230 godina svog postojanja. Srbiji nije lako da to dostigne, posle samo 16 godina.

Njegovo mišljenje je da najveća briga za region nije Kosovo, već Bosna i Hercegovina. Dr Server veruje da mnogo treba da bude urađeno kako bi se izbegla dalja radikalizacija muslimanskog stanovništva u Bosni, i dodao kako misli da Republika Srpska neće biti nezavisna, ma koliko se Predsednik Dodik za to borio.

Dr Server veruje da je normalizacija odnosa izmedju Beograda i Prištine dugačak ali veoma bitan proces. Kada se osvrnuo na odnose sa Rusijom, zaključio je da joj uticaj u regionu sve manji, i to zbog nekoliko razloga. Neki od faktora su interni ekonomski problemi s kojim se Rusija suočava, pad cene barela nafte i činjenica da su sada “zaglavljeni” u Ukrajini bez preterane želje za Donbasom. Server veruje da Rusija nije spas za region, niti su to EU i SAD, ali dodaje da bi izabrao EU kada bi ga pitali koji je najbolji put za Srbiju.

Po njemu, tri najveća razloga za brigu u regionu su: sloboda medija, manjak reformi u bezbednosnom sektoru i neefikasnost pravosudnog sistema. Sudstvo mora da služi kao kontrateža izvršnoj vlasti. Ovaj posao balansiranja je u SAD odlično odrađen, tako da je veoma teško da se bilo koja institucija ili pojedinac izdigne iznad bilo koga drugog. 

Srednja ocena (0)

0 od 5 zvezdica

Ostavite Vaš Komentar

Ostavite kometar bez registracije ili prijave

0 / 500 Zabrana karaktera
Vaš tekst mora biti izmeđun 50-500 karaktera
Vaš kometar će biti proveren pre objavljivanja.
uslovima i pravilima korišćenja.
  • Nema komentara trenutno

  18°C

  Beograd

  Pretežno oblačno

  Vlažnost: 72%

  Vetar: 22.53 km/h

  • 23 maj 2018 27°C 18°C
  • 24 maj 2018 26°C 17°C