Upozorenje
 • JUser: :_load: Nije moguće učitati korisnika sa ID: 981
 • JFile: :read: Nije moguće otvoriti datoteku: /home/atlantic/public_html/media/k2/assets/js/k2.frontend.js?v2.7.1&sitepath=/

Atlantski savet Srbije

Prijava
ažurirano 1:32 PM CEST, May 20, 2018
Naslovi:

Klimatske promene

Tema klimatskih promena i pitanje kako uticati na dalje opasnosti koje ovaj nezaustavljivi proces nosi sa sobom, u jeku su razmatranja američke javnosti. Njujork Tajms je preneo deo intervjua iz Honolulua, Američkog Predsednika Baraka Obame koji  je izrazio veliku zabrinutost:

                       ~  „Ono sto cini problematiku globalnog zagrevanja je cinjenica da njene posledice nisu odmah vidljive vec se radi o dugotrajnom procesu, ali su svakako neizbezne“.

 Klimatske promene, kako predsednik Obama cesto kaze, su najveca sporoodvijajuca pretnja danasnjeg vremena koja se vec manifestovala u vidu sve cescih poplava, oluja i neizdrzljivih toplotnih talasa. On istice svoje napore da uspori zagrevanje planete kao najvecu zaovstavstvinu svoje prdsednicke administracije, cak vecu i vazniju od reforme zdravstvenog sistema i popravljanja americke ekonomije. ~

-The NewYork Times, Sept. 9,2016.

Prema saopštenju Uredništva sekretara za štampu Bele Kuće, Predsednik SAD Barak Obama i prdsednik Kine Xi Jinping, oformili su saradnju koja je od velikog istorijskog značaja u borbi protiv klimatskih promena. Niz dogovora ova dva predsednika, doveo je do zajedničke inicijative za očuvanje planete koja je bila osnova nedavnog medjunarodnog  sastanka u Parizu. Početkom ovog meseca, predsednici Obama i Jinping sastali su se sa sekretarom UN Ban Ki-mun-om i izneli svoje planove za sprovodjenje Pariskog dogovora o borbi protiv zagrevanja planete. Oni su apelovali na ostale članice UN koje su učestvovale u nacrtu pariškog dogovora, da što pre pristupe i sprovedu u delo dogovor koji bi trebao da stupi na snagu do kraja ove godine. Saradnja ove dve zemlje podrazumeva i zajednički rad u procesu suzbijanja i traženja alternativnih rešenja za što bezbednije i pogodnije korišćenje energenata. U SAD, energetski sektor ce razviti oko 100GW obnovljive energije u narednih pet godina, a država je zaustavila eksploataciju novih nalazišta uglja. Što se transportnog sektora tiče, preduzete su mere efikasnosti upotrebe teških motornih vozila, što bi trebalo da smanji zagađenje ugljem za oko 1 milijardu tona u narednih pet godina. S druge strane, Kina ulaže napore u razvoj i održivost ovog programa tako što će smanjiti upotrebu ugljen dioksida i ostalih štetnih energenata u svojoj proizvodnji. Njen cilj je da pospeši upotrebu resursa koji odgovaraju standardima za očuvanje životne sredine. Na međunarodnom nivou, SAD je u saradnji sa OECD donela novi priručnik o zaustavljanju finansiranja fabrika koje rade na pogon uglja. Takođe, uz ostale visoko razvijene zemlje, SAD je predana svom cilju da zajedno sakupe  100 milijardi dolara godišnje u periodu od narednih pet godina namenjenih kao pomoć zemljama u razvoju da se adaptiraju i priključe borbi protiv globalnog zagrevanja.

Srednja ocena (0)

0 od 5 zvezdica

Ostavite Vaš Komentar

Ostavite kometar bez registracije ili prijave

0 / 500 Zabrana karaktera
Vaš tekst mora biti izmeđun 50-500 karaktera
Vaš kometar će biti proveren pre objavljivanja.
uslovima i pravilima korišćenja.
  • Nema komentara trenutno

  17°C

  Beograd

  Sunčano

  Vlažnost: 76%

  Vetar: 28.97 km/h

  • 22 maj 2018 24°C 15°C
  • 23 maj 2018 26°C 18°C