Upozorenje
 • JUser: :_load: Nije moguće učitati korisnika sa ID: 981
 • JFile: :read: Nije moguće otvoriti datoteku: /home/atlantic/public_html/media/k2/assets/js/k2.frontend.js?v2.7.1&sitepath=/

Atlantski savet Srbije

Prijava
ažurirano 11:58 AM CET, Mar 13, 2018
Naslovi:

Održan okrugli sto "Razvoj energetske politike i bezbednosti u Srbiji"

Atlantski Savet Srbije, uz podršku ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu, organizovao je u ponedeljak 17. oktobra, okrugli sto “Razvoj energetske politike i bezbednosti u Srbiji“. 

Učesnici i govornici okrugog stola bili su Milan Mišić, novinar i spoljnopolitički komentator, Vladimir Gigorov, ekonomista i ekspert Bečkog instituta za međunarodne ekonomske studije, Mirza Kušjugić, ekspert iz oblasti elektroenergetskih mreža i sistema i profesor Univerziteta u Tuzli, Zoran Milivojević, ekspert za međunarodne odnose, Bojan Gajić, stručni konsultant i član Gradske uprave grada Niša, Karolina Hidea, savetnik za ekonomska pitanja ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu i Aleksandar Kovačević, stručni konsultant za energetiku.

Na održanoj diskusiji ustanovljeno je da raspoloživa energetska politika Srbije nije dovoljna da podrži dugoročne investicije u energetski intenzivnu industriju visoke produktivnosti, kao ni da garantuje sigurnost snabdevanja. Srbija je preuzela međunarodne obaveze u oblasti klimatskih promena, zaštite životne sredine, smanjenja energetskog siromaštva, zaštite zdravlja i komercijalizacije energetskog tržišta. Uz ove obaveze, Srbija je stekla i izgledne prilike za ekonomski razvoj, smanjenje troškova energije i evropsku integraciju. Odlaganje obaveza i otpor njihovom stvarnom izvršenju istovremeno odlažu i smanjuju razvojne prilike i dovode u pitanje proces pridruživanja Evropskoj uniji. Građani Srbije plaćaju neprimereno skupo daljinsko grejanje, ugalj, ogrevno drvo, dizel, benzin i gas. Cena električne energije je niža od neprimereno visokih troškova proizvodnje, a ne pokriva ni štetu koju izaziva životnoj sredini, niti loš uticaj na zdravlje. Uvećani troškovi života, zdravstveni rizici i smanjene prilike za zapošljavanje se teško mogu nadomestiti malim uvećanjem prihoda i fiskalnim mehanizmima. Potrebna je nova energetska politika.

Narednog dana, u prostorijama Atlantskog saveta Srbije, organizovana je konferencija za medije na kojoj su gospodin Milan Mišić i gospodin Zoran Milivojević javnosti izneli stavove, zaključke i preporuke sa pomenutog okruglog stola. 

Srednja ocena (0)

0 od 5 zvezdica

Ostavite Vaš Komentar

Ostavite kometar bez registracije ili prijave

0 / 500 Zabrana karaktera
Vaš tekst mora biti izmeđun 50-500 karaktera
Vaš kometar će biti proveren pre objavljivanja.
uslovima i pravilima korišćenja.
  • Nema komentara trenutno

  20°C

  Beograd

  Delimično oblačno

  Vlažnost: 57%

  Vetar: 6.44 km/h

  • 25 apr 2018 27°C 18°C
  • 26 apr 2018 27°C 17°C