Atlantski savet Srbije

Prijava
ažurirano 1:32 PM CEST, May 20, 2018
Naslovi:

Održana konferencija "Krizni menadžment"

Atlantski savet Srbije uz podršku Ambasade SAD u Beogradu i NATO Odeljenja za javnu diplomatiju, ove nedelje organizovao je šestu i ujedno poslednju konferenciju u okviru serijala “Otvoreno o IPAP”-u, pod nazivom “Krizni menadžment”, koja se bavila trećim poglavljem Individualnog akcionog plana partnerstva i delom koji se odnosi na sistem upravljanja krizama i planiranjem u vanrednim situacijama.


Diskusija je održana u prostorijama hotela "Moskva" uz prisustvo velikog broja studenata, novinara, predstavnika državnih institucija i diplomatskog kora, a svoje teme i stavove kao govornici na konferenciji izneli su pomoćnik ministra unutrašnjih poslova i načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić, šef NATO kancelarije za vezu brigadni general Ćezare Marineli, zamenik načelnika Uprave za strategijsko planiranje Ministarstva odbrane Republike Srbije pukovnik Dragan Tatomir, izaslanik odbrane Republike Austrije u Beogradu pukovnik Thomas Ahammer i profesor Fakulteta bezbednosti dr Jasmina Gačić. Moderator konferencije bio je vojni analitičar Aleksandar Radić.

Na konferenciji je zaključeno da su trenutno najveći problemi u ovoj oblasti uz određene zakonske manjkavosti i izostanak izrade važnih strateških dokumenta pre svega na nivou lokalne samouprave kao što su Procena rizika i Plan zaštite spasavanja. Takođe, ukazano je i na problem finansiranja ali i na problem nedovoljnog prisustva svest građana kada je reč o preventivi koja je upravo i označena kao najslabija karika u ovom sistemu.

Istaknuto je takođe da Sektor za vanredne situacije aktivno prati sve aktivnosti NATO-a u tom segmentu, a da je sardnja naročito intenzivirana upravo u oblasti civilne zaštite. Sa druge strane, NATO je otvoren da kroz razne obuke i vežbe podeli svoje lekcije koje je naučio, ne samo svojim članicama već i partnerskim zemljama, kao što je Srbija, kako bi se obezbedila bolja efikasnost u vanrednim situacijama. Prisećajući se vežbe “Crna Gora 2016” još jednom je zaključeno da manje zemlje udruživanjem svojih postojećih kapaciteta i resursa, mogu obezbediti sve potrebne elemente kako bi bile što efikasnije u slučajevima nesreća i kriza.

Kada je reč o preporukama dobijenim na ovoj konferenciji, pre svega je naglašena neophodnost spustanja težišta funkcionisanja službi na nivo lokalne samouprave u skladu sa Zakonom o vanrednim situacijama, uz konstataciju da je neohodno dalje jačanje međunarodne saradnje, kao i saradnje sa NATO i EU ali uz opasku da ipak mi sami treba da sagledamo šta je naš problem. Budućim razvojem službi i mehanizama nadležnih za usku oblast kriznog menadžmenta i reagovanja, potrebno je promeniti dosadašnju praksu da je vojska ta koja “prva dolazi, a zadnja odlazi”, kao i da je neophodna još intenzivnija koordinacija između resora kao i oslanjanje na primere pozitivne prakse ne samo iz zemalja regiona već i šire.                                                                                                             

Srednja ocena (0)

0 od 5 zvezdica

Ostavite Vaš Komentar

Ostavite kometar bez registracije ili prijave

0 / 500 Zabrana karaktera
Vaš tekst mora biti izmeđun 50-500 karaktera
Vaš kometar će biti proveren pre objavljivanja.
uslovima i pravilima korišćenja.
  • Nema komentara trenutno

  18°C

  Beograd

  Pretežno oblačno

  Vlažnost: 72%

  Vetar: 22.53 km/h

  • 23 maj 2018 27°C 18°C
  • 24 maj 2018 26°C 17°C