Atlantski savet Srbije

Prijava
ažurirano 1:32 PM CEST, May 20, 2018
Naslovi:

Jens Stoletenberg: NATO uznemiren zbog "Vojske Kosova"

Generalni sekretar NATO Jens Stoletenberg izjavio je da je uznemiren zbog predloga da se stvore Oružane snage Kosova. On je naveo da je razgovarao s predsednikom Kosova Hašimom Tačijem i premijerom Isom Mustafom kako bi im preneo uznemirenost u vezi s poslednjim predlogom vlasti iz Prištine o transformaciji Bezbednosnih snaga Kosova (BSK) u Oružane snage Kosova.

"Preneo sam im ozbiljna uznemirenja saveznika iz NATO o poslednjem predlogu vlasti na Kosovu za transformaciju BSK u Oružane snage Kosova bez izmena Ustava. Jasno sam stavio do znanja da su jednostrani koraci kao što su ovi beskorisni i pozivam vlasti Kosova da budu u bliskom kontaktu s Beogradom", istakao je Stoltenberg i dodao da su "Struktura, mandat i misija BSK pitanja institucija Kosova u skladu sa njihovim Ustavom. Međutim, ako mandat BSK evoluira na način kako je predloženo biće potrebno da NATO proceni nivo njegovog angažovanja, posebno u oblasti izgradnje kapaciteta".

Generalni sekretar Alijanse je rekao da je to jasno stavio do znanja tokom posete Kosovu u februaru i danas tokom telefonskih razgovora, kao i da je povodom tog pitanja u stalnom kontaktu s parnerima u NATO.

Srednja ocena (0)

0 od 5 zvezdica

Ostavite Vaš Komentar

Ostavite kometar bez registracije ili prijave

0 / 500 Zabrana karaktera
Vaš tekst mora biti izmeđun 50-500 karaktera
Vaš kometar će biti proveren pre objavljivanja.
uslovima i pravilima korišćenja.
  • Nema komentara trenutno

  18°C

  Beograd

  Pretežno oblačno

  Vlažnost: 72%

  Vetar: 22.53 km/h

  • 23 maj 2018 27°C 18°C
  • 24 maj 2018 26°C 17°C