Atlantski savet Srbije

Prijava
ažurirano 1:32 PM CEST, May 20, 2018
Naslovi:

Tramp potpisao Protokol o pristupanju CG u NATO

Predsednik SAD Donald Tramp potpisao je Protokol o pristupanju Crne Gore NATO-u, čime je okončana procedura njegove ratifikacije u SAD. 

Bela kuća još nije zvanično objavila saopštenje o potpisivanju protokola, a vest o potpisu će zvanično biti objavljena večeras kasno ili sjutra ujutru, po američkom vremenu. Podsjetimo Senat je krajem marta ratifikovao Protokol o pristupanju Crne Gore NATO.

Američki Senat prethodno je ratifikovao protokol ogromnom većinom glasova senatora iz obe stranke – 97 se izjasnilo "za", dok su samo dvojica senatora, Rend Pol i Majk Li, bili protiv. Senatori su posle davanja zelenog svetla za članstvo Crne Gore u NATO-u ocenili da će to ojačati Alijansu i istovremeno osnažiti demokratiju i nezavisnost Crne Gore. 

Takođe su naveli da crnogorsko članstvo osnažiti američku nacionalnu bezbednost i poslati snažnu poruku Rusiji "koja pokušava da okupira susede i menja međunarodni poredak". 

Nakon što je predsednik stavio potpis na ratifikovani protokol o širenju saveza, ostaje da proceduru verifikacije okončaju još Holandija i Španija. Crnogorski zvaničnici očekuju da Crna Gora bude punopravna članica NATO-a već na samitu krajem maja u Briselu.

Srednja ocena (0)

0 od 5 zvezdica

Ostavite Vaš Komentar

Ostavite kometar bez registracije ili prijave

0 / 500 Zabrana karaktera
Vaš tekst mora biti izmeđun 50-500 karaktera
Vaš kometar će biti proveren pre objavljivanja.
uslovima i pravilima korišćenja.
  • Nema komentara trenutno

  18°C

  Beograd

  Pretežno oblačno

  Vlažnost: 72%

  Vetar: 22.53 km/h

  • 23 maj 2018 27°C 18°C
  • 24 maj 2018 26°C 17°C