Atlantski savet Srbije

Prijava
ažurirano 1:32 PM CEST, May 20, 2018
Naslovi:

NATO o izjavi Rame: Zabrinuti smo, ali je rešenje kod vas

Dan posle reči Edija Rame o mogućoj destabilizaciji prilika na Zapadnom Balkanu ako izostane perspektiva EU, u NATO kažu da ih zabrinjava pogoršanje situacije i apeluju na dijalog.

"Ohrabrujemo lidere na Zapadnom Balkanu da se drže svojih obaveza i da nastave putem dijaloga i pomirenja. NATO i ostatak međunarodne zajednice imaju ulogu da pomognu, ali se konačno rešenje za probleme regiona mora naći u samom regionu", navodi se u odgovoru neimenovanovanog zvaničnika NATO na pitanje da prokomentariše Raminu izjavu. 

U NATO navode i da budućnost Zapadnog Balkana vide u okvirima evro-atlantske saradnje. "NATO budućnost Zapadnog Balkana vidi u okvirima evro-atlantske saradnje i integracija, a lidere zemalja regiona poziva da nastave putem dijaloga i pomirenja", navodi se u odgovoru. 

Na molbu da iznesu ocenu o trenutnoj situaciji u regionu i stavu albanskog premijera Edija Rame koji ne isključuje i mogućnost ujedinjenja Kosova i Albanije, u sedištu NATO naglašavaju svoju zabrinutost zbog "pogoršanja situacije u poslednje vreme". Iz Alijanse poručuju i da je Zapadni Balkan od strateškog interesa i za EU i za NATO. 

Stabilnost i bezbednost ovog regiona doprinosi stabilnosti i bezbednosti Evrope. NATO će zadržati svoje prisustvo, pažnju i angažman na Zapadnom Balkanu, uključujući i nastavak misije KFOR". KFOR će nastaviti da ima svoju ulogu u podršci svih građana na Kosovu, u skladu sa mandatom UN", rečeno je Tanjugu u sedištu NATO u Briselu. 

Visoki zvaničnik NATO u odgovoru Tanjugu naglašava da Severnoatlantska alijansa podržava evroatlantske aspracije zemalja regiona i ponavlja da su "demokratija, vladavina prava, unutrašnje reforme i dobrosusedski odnosi neophodni za saradnju i stabilnost regiona". 

"Mi budućnost regiona vidimo u okvirima evro-atlantske saradnje i integracija za one zemlje koje to žele. To će biti od koristi za građane, za te zemlje kao i za celu evro-atlantsku porodicu. Odlučni smo u nameri da pomognemo zemljama u regionu da sprovedu reforme u cilju boljeg života svojih građana, bez obzira da li one žele da se priključe NATO ili ne. Mi poštujemo njihov izbor, šta god on bio", poručio je taj zvaničnik.

Izvor:B92

 

Srednja ocena (0)

0 od 5 zvezdica

Ostavite Vaš Komentar

Ostavite kometar bez registracije ili prijave

0 / 500 Zabrana karaktera
Vaš tekst mora biti izmeđun 50-500 karaktera
Vaš kometar će biti proveren pre objavljivanja.
uslovima i pravilima korišćenja.
  • Nema komentara trenutno

  18°C

  Beograd

  Pretežno oblačno

  Vlažnost: 72%

  Vetar: 22.53 km/h

  • 23 maj 2018 27°C 18°C
  • 24 maj 2018 26°C 17°C