Atlantski savet Srbije

Prijava
ažurirano 1:32 PM CEST, May 20, 2018
Naslovi:

NATO veoma zabrinut zbog situacije u Makedoniji

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da je ovaj vojni savez veoma zabrinut zbog situacije u Makedoniji, dodavši da demokratski proces mora biti poštovan i da većina u parlamentu ima pravo da odluči o sastavu vlade.

“Zabrinuti smo zbog situacije u bivšoj jugoslovenskoj Republici Makedoniji. Demokratski procesi se moraju poštovati, a većina mora da ima pravo da odluči ko će formirati vladu”, poručio je Stoltenberg. On je, u izlaganju i raspravi s poslanicima Pododbora za bezbjednost i odbranu u Evropskom parlamentu u Briselu, rekao da NATO "veoma pomno prati i razvoj situacije u Albaniji". "To znači da želimo da se tamo riješe političke teškoće i da se okonča bojkot parlamenta, jer je Albanija NATO saveznik kojeg posebno cijenimo", istakao je Stoltenberg.

Takođe, podsetio je da mu je tokom posete BiH "ukazano na to koliko je važno da se stabilizuje celo područje zapadnog Balkana, da bi se moglo boriti sa inostranim borcima i dati potrebna oruđa za hvatanje u koštac s terorističkim prijetnjam". On je ukazao i na “ključnu ulogu NATO” u formiranju multietničke vojske BiH, važnost prisustva KFOR-a na Kosovu i na značaj saradnje NATO sa partnerima u regionu.

"Prisustvo i djelovanje NATO-a na zapadnom Balkanu omogućava da se borimo protiv terorizma", naveo je Stoltenberg ali i naglasio da NATO jača snage na istoku Evrope ne zato da bi "izazvao, već predupredio mogući sukob" s Rusijom, te je zato uspostavio pragmatične veze i spreman je na dijalog s Moskvom kao "snažna i predvidiva" organizacija. 

Srednja ocena (0)

0 od 5 zvezdica

Ostavite Vaš Komentar

Ostavite kometar bez registracije ili prijave

0 / 500 Zabrana karaktera
Vaš tekst mora biti izmeđun 50-500 karaktera
Vaš kometar će biti proveren pre objavljivanja.
uslovima i pravilima korišćenja.
  • Nema komentara trenutno

  18°C

  Beograd

  Pretežno oblačno

  Vlažnost: 72%

  Vetar: 22.53 km/h

  • 23 maj 2018 27°C 18°C
  • 24 maj 2018 26°C 17°C