Atlantski savet Srbije

Prijava
ažurirano 1:32 PM CEST, May 20, 2018
Naslovi:

Crna Gora zvanično u NATO

Crna Gora formalno je postala 29. članica NATO-a nakon što je delegacija predvođena premijerom Duškom Markovićem predala instrumente ratifikacije Severnoatlantskog ugovora zameniku američkog državnog sekretara Tomasu Šenonu na ceremoniji u Vašingtonu.

Ceremoniji su prisustvovali generalni sekretar Alijanse, Jens Stoltenberg, zamenik državnog sekretara Tomas Šenon, crnogorski premijer Duško Marković, šef diplomatije Srđan Darmanović, ambasador Crne Gore u Vašingtonu Nebojša Kaluđerović, kao i američka ambasadorka u Podgorici Margaret En Uehara.

Danas je veliki dan za Crnu Goru, istorijski, poručio je premijer Duško Marković, podsećajući da su "država i nacija podnele velike žrtve u 19. i 20. veku da bi odbranili svoje pravo na slobodan život, pravo da sami odlučujemo o svojoj budućnosti, pravo da nas svet prepoznaje pod našim imenom i našim znamenjem".

Mi danas slavimo činjenicu da se nikada više o nama, našoj državi, neće odlučivati iza naših leđa kao što se to događalo mnogo puta u prošlosti", rekao je Marković.

Generalni sekretar Jens Stoltenberg rekao je da je NATO savez demokratskih zemalja, da zajedno prevazilaze razlike iz jednog cilja. "Štitimo jedni druge i ako je potrebno, borimo se jedni za druge", istakao je Stoltenberg i dodao da je "od danas, Crna Gora zajedno sa nama, sedimo sa istim stolom i zajedno donosimo odluke. Nezavisnost Crne Gore je zagarantovana. Dobrodošla Crna Gora".

Zamenik američkog državnog sekretara Tomas Šenon istakao je da "Slučaj Crne Gore pokazuje da SAD ostaju posvećene zajedničkoj odbrani. Takođe pokazuje da zemlje, koje ispune standard, mogu da postanu deo Saveza".

Srednja ocena (0)

0 od 5 zvezdica

Ostavite Vaš Komentar

Ostavite kometar bez registracije ili prijave

0 / 500 Zabrana karaktera
Vaš tekst mora biti izmeđun 50-500 karaktera
Vaš kometar će biti proveren pre objavljivanja.
uslovima i pravilima korišćenja.
  • Nema komentara trenutno

  18°C

  Beograd

  Pretežno oblačno

  Vlažnost: 72%

  Vetar: 22.53 km/h

  • 23 maj 2018 27°C 18°C
  • 24 maj 2018 26°C 17°C