Atlantski savet Srbije

Prijava
ažurirano 1:32 PM CEST, May 20, 2018
Naslovi:

Makedonija sledeća članica NATO

Bivši komandant Severnoatlantskog saveza, general Džejms Stavridis, izjavio je da je Makedonija naredna zemlja koja se priključiti NATO savezu.

*Nadam se da će Grčka biti u mogućnosti da radi sa Makedonijom na rešavanju spora oko imena, čime će biti otvorena vrata za Makedoniju da uđe u NATO. Mislim da je Makedonija sledeća država koja će se priključiti Alijansi* - izjavio je general Stavridis. Prema njegovim ocenama, to bi bio sledeći korak prema ujedinjenju i učvršćivanju Balkana.

Početkom jula, u telefonskom razgovoru sa premijerom Vlade u Skoplju Zoranom Zaevom, potpredsednik SAD Majk Pens je, u ime predsednika Donalda Trampa, istakao podršku SAD za evroatlantsku integraciju Makedonije.

"Majk Pens je rekao da Sjedinjene Države nastavljaju da podržavaju evroatlantske težnje Makedonije, i ohrabrio Zaeva da nastavi sa prioritetnim reformama koje će ubrzati put Makedonije u tom pravcu", saopsteno je tada iz Bele kuće.

Na putu evroatlantskih integracija Skoplje intenzivira vojne veze sa SAD, između ostalog uključivanjem i u poslednje manevre trupa Alijanse pod američkom komandom. Pripadnici jedinica Armije Makedonije (ARM) bili su uključeni u manevre trupa zemalja članica NATO Saber Guardian 2017 u Rumuniji, Bugarskoj i Mađarskoj, od 11. do 26. jula. Na toj vežbi, kako je potvrđeno u Generalštabu ARM u Skoplju, učestvovao je 71 makedonski vojnik, po rasporedu u Rumuniji i Mađarskoj.

Generalni sekretar NATO-a, Jens Stoltenberg nedavno je, posle izbora nove vlade, takođe pozvao vlast da sprovede neophodne reforme, uključujući vladavinu zakona, kako bi se ubrzao put ka evroatlantskim integracijama. 

"Kako Skoplje bude napredavalo, NATO će nastaviti da pruža podršku, preko svoje kancelarije u glavnom gradu", rekao je Stoltenberg.

Srednja ocena (0)

0 od 5 zvezdica

Ostavite Vaš Komentar

Ostavite kometar bez registracije ili prijave

0 / 500 Zabrana karaktera
Vaš tekst mora biti izmeđun 50-500 karaktera
Vaš kometar će biti proveren pre objavljivanja.
uslovima i pravilima korišćenja.
  • Nema komentara trenutno

  18°C

  Beograd

  Pretežno oblačno

  Vlažnost: 72%

  Vetar: 22.53 km/h

  • 23 maj 2018 27°C 17°C
  • 24 maj 2018 26°C 17°C