Atlantski savet Srbije

ažurirano 1:32 PM CEST, May 20, 2018
Naslovi:

Saopštenje povodom malicioznih natpisa pojedinih tabloidnih medija o svedočenju generala Kurtisa Skaparotija pred američkim Senatom

Povodom senzacionalističkih natpisa pojedinih tabloidnih medija, tokom proteklih dana i širenja neistina i dezinformacija na temu odnosa Republike Srbije i NATO-a, Atlantski savet Srbije izražava opštu zabrinutost za budućnost objektivnog informisanja javnosti i daljeg spoljno-političkog kursa naše zemlje.

Svedočenje generala Kurtisa Skaparotija pred Odborom za oružane snage američkog Senata predstavlja poslednji u nizu povoda za novi talas propagande, neobjektivnog i tendencioznog izveštavanja pojedinih medija u Srbiji. U pomenutom svedočenju za koje postoji transkript na skoro 50 strana, Republika Srbija se pominje u svega par rečenica. Razlog pominjanja naše zemlje jeste upravo zabrinutost za objektivno informisanje javnosti usled direktnog uticaja ruske propagande, koja putem svojih medija ima za cilj širenje neistina i dezinformacija, kako bi što više poljuljala odnose i saradnju Republike Srbije i NATO. U navedenom transkiptu se može videti da je fokus NATO-a i dalje na baltičkim zemljama tj. njihovim istočnim članicama. Upravo je zbog toga general Skaparoti i skrenuo pažnju, da se zbog prevelike zabrinutosti za svoje istočne članice, Balkan gubi iz vidokruga Saveza. Tu situaciju koristi Ruska Federacija kako bi ugrozila mir i stabilnost pre svega među balkanskim državama koje još uvek nisu postale članice NATO.

Smatramo i u isto vreme delimo zabrinutost generala Skaparotija za budućnost Balkana, jer nam na to ukazuju protekli događaji u Makedoniji i Crnoj Gori.

NATO savez poštuje i u apsolutnoj meri uvažava spoljno-političku opredeljenjost Republike Srbije i njenu politiku vojne neutrolnosti. Kao članica programa Partnerstva za mir i potpisnica brojnih sporazuma, među kojima su SOFA i IPAP, Republika Srbija predstavlja ravnopravnog i pouzdanog partnera NATO saveza i njegovih članica. U prilog tome svedoče brojne aktivnosti, susreti, vojne vežbe, ali i direktna pomoć koju Republika Srbija i njene oružane snage dobijaju od članica NATO.

Atlantski savet Srbije zalaže se za objektivno i na činjenicama zasnovano informisanje i izveštavanje domaće javnosti po pitanju svih tema koje se tiču Republike Srbije i njenih građana.

Nakon nedavne posete predstavnika naše organizacije Briselu i brojnih sastanaka održanih sa zvaničnicima NATO, uveravamo javnost Srbije da osim planova za nastavak i produbljivanje saradnje ne postoje bilo kakve druge ambicije niti planovi upereni protiv Republike Srbije i njenih građana.

Srednja ocena (0)

0 od 5 zvezdica

Ostavite Vaš Komentar

Ostavite kometar bez registracije ili prijave

0 / 500 Zabrana karaktera
Vaš tekst mora biti izmeđun 50-500 karaktera
Vaš kometar će biti proveren pre objavljivanja.
uslovima i pravilima korišćenja.
    • Nema komentara trenutno

18°C