Zašto je za NATO važna transparentnost?

Photo: www.nato.int

Među najvažnijim principima kojih se NATO pridržava u svom delovanju je transparentnost. To je važno između ostalog i zbog toga što građani žele da znaju kako se troši novac koji je namenjen za funkcionisanje Zapadne vojne alijanse, objasnila je u spotu koji je ovih dana objavljen na sajtu NATO-a Oana Lungesku, portparolka te organizacije. Ona je istakla da poštovanje načela transparentnosti nije uvek jednostavno za organizaciju poput NATO-a jer se njen rad zasniva na odbrani i bezbednosti, pa zato ima mnogo informacija o njoj koje bi trebalo da ostanu poverljive.

“Bez obzira na to, NATO u određenim vremenskim intervalima deklasifikuje neka svoja dokumenta, odnosno objavljuje ih pošto skine sa njih oznaku tajnosti. Osim toga, NATO svake godine objavljuje koliki je civilni, a koliki vojni budžet te organizacije. To nije sve, jer na našem sajtu možete naći raspored svih vojnih vežbi za duži vremenski period”,istakla je ona.

Da NATO u svom delovanju poštuje načelo transparentnosti vidi se i iz informacija koje se objavljuju na sajtu te multinacionalne vojne organizacije. Pažljivo čitanje tih informacija koje su pisane jednostavnim i razumljivim jezikom je dovoljno da se stekne solidan uvid u sve aktivnosti i prioritete u delovanju Zapadne vojne alijanse. Osim toga, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg često drži press konferencije posle razgovora sa stranim političarima koji posećuju NATO, kao i posle važnih medjunarodnih događaja. Te press konferencije je moguće pratiti na sajtu NATO-a, u direktnim televizijskim prenosima.

Check Also

Generalni sekretar imenovao novog portparola NATO-a

Generalni sekretar Jens Stoltenberg imenovao je Faru Dahlalah iz Ujedinjenog Kraljevstva za sledećeg portparola NATO-a. …