NATO: “Snažna podrška za Ukrajnu i Gruziju”

Photo: www.nato.int

Ministri spoljnih poslova država članica NATO pakta izrazili su ovih dana na sastanku održanom u Briselu snažnu podršku Gruziji i Ukrajini, zemljama koje se već duže vreme suočavaju sa agresivnom i provokativnom ruskom politikom.

“NATO je zbog toga značajno pojačao svoje prisustvo u regionu Crnog mora tokom prethodnih nekoliko godina kako na moru, tako na zemlji i u vazduhu.To je dokaz da Alijansa i dalje ostaje posvećena jačanju naših veza sa Ukrajinom i sa Gruzijom”, saopštio je NATO.

Na konferenciji za novinare koju je posle sastanka NATO ministara održao generelni sekretar te organizacije, Jens Stoltenberg, on je povodom krize u Azovskom moru ponovio da NATO smatra Rusiju odgovornom za nju. Dodao je da Zapadna vojna alijansa očekuje da Rusija što pre oslobodi zarobljene ukrajinske mornare i njihove brodove, i da prestane sa blokadom slobodne plovidbe kroz Azovsko more.Stoltenberg je osudio to što je Rusija i dalje vojno prisutna u Abhaziji i Južnoj Osetiji, (regionima Gruzije) i zbog toga je zatražio povlačenje njene vojske.

“Jedan od odgovora na ruske agresivne akcije je patroliranje naših brodova u vodama Crnog Mora. Ove godine smo to radili 120 dana, u poređenju sa 80, koliko smo kontrolisali taj region prošle godine. Osim toga, nekoliko zemalja članica NATO pakta je zaduženo za “air policy”( patrole lovačkih aviona po vazdušnom prostoru) i za izviđačke letove. Na kraju, u Rumuniji je formirana multionacionalna pešadijska brigada pod vodjstvom te zemlje”, dodao je Stoltenberg.

Check Also

Generalni sekretar pozdravlja posvećenost Crne Gore NATO-u

Generalni sekretar Jens Stoltenberg dočekao je u petak (26. januara 2024.) premijera Crne Gore Milojka …