Ministri spoljnih poslova NATO-a održali sastanke sa fokusom na Kinu i podršku Ukrajini

Ministri spoljnih poslova NATO-a završili su dvodnevne diskusije u Briselu u sredu (5. aprila 2023.) sastankom sa indo-pacifičkim partnerima – Australijom, Japanom, Novim Zelandom i Republikom Korejom – i Evropskom unijom. „Razgovarali smo o globalnim posledicama rata Rusije protiv Ukrajine“, rekao je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg. On je naglasio da bi, ako predsednik Putin pobedi u Ukrajini, to poslalo opasnu poruku autoritarnim liderima širom sveta da svoje ciljeve mogu da ostvare grubom silom.

Ministri spoljnih poslova su se takođe osvrnuli na sve veće slaganje Kine sa Rusijom. „Saveznici su bili jasni da bi bilo kakvo pružanje pomoći od strane Kine Rusiji bila istorijska greška, sa dubokim implikacijama“, rekao je generalni sekretar. On je naglasio da je, dok se Peking i Moskva povlače od međunarodnog poretka zasnovanog na pravilima, još važnije da saveznici u NATO-u i partneri istomišljenici stoje zajedno.

Ranije su se ministri spoljnih poslova saveznika pozabavili pretnjama i izazovima na Bliskom istoku i severnoj Africi, uključujući nestabilnost, terorizam i rastuće aktivnosti Rusije i Kine. Oni su takođe razgovarali o značaju povećanja izdataka za odbranu. „Na samitu u Vilnusu, očekujem da će se saveznici dogovoriti o ambicioznom obećanju o novim investicijama u odbranu, sa 2% kao donji prag, a ne plafon“, rekao je generalni sekretar.

Podrška NATO-a Ukrajini takođe je bila glavna tema razgovora. Generalni sekretar je pozdravio nove obaveze koje su saveznici preuzeli u komisiji NATO-Ukrajina u utorak (4. aprila 2023.) i podstakao nastavak vojne podrške Ukrajini. „Dogovorili smo se da započnemo rad na razvoju strateškog višegodišnjeg programa pomoći Ukrajini – jasna demonstracija da će se naša podrška nastaviti na duge staze“, rekao je on. Gospodin Stoltenberg je dodao da će ovaj program pomoći Ukrajini na njenom putu ka evroatlantskim integracijama, jer je „budućnost Ukrajine u evroatlantskoj porodici“.

Uoči sastanaka ministara inostranih poslova saveznika, NATO je dočekao Finsku kao svoju najnoviju članicu. Finski ministar spoljnih poslova Peka Haavisto prvi put je zauzeo mesto Finske među saveznicima u NATO 4. aprila – sedamdeset četvrte godišnjice Alijanse.

Izvor: NATO

Check Also

German Marshall Fund – 75 godina od osnivanja NATO

Danas (4. aprila) se obeležava 75 godina od potpisivanja Severnoatlantskog sporazuma – sporazuma kojim je …