Srpska lista: Spremni da ruše vladu Haradinaja

Photo: Gazeta Express

“Srpska lista doneće zajedno sa državnim vrhom u Beogradu odluku o tome da li će napustiti sve institucije na Kosovu”, izjavio je za „Radio Televiziju Srbije” poslanik Igor Simić.
Prema njegovim rečima kosovske vlasti u Prištini donele su do sada mnogo odluka koje su direktno uticale na živote kosovskih Srba počevši od njihovih hapšenja, napada na njihovu imovinu, pa do uvođenja taksi na robu iz Srbije. Simić je kritikovao Platformu za nastavak dijaloga koja je usvojena krajem prošle nedelje u kosovskoj Skupštini. Rekao je da je posle toga postao besmislen dalji dijalog državnih rukovodstava Srbije i Kosova.


“Želimo da se povučemo iz svih kosovskih institucija zbog toga što su njihove akcije otežale naše živote”, dodao je Simić.

On je podsetio da Srpska lista trenutno nije u Skupštini Kosova jer ne želi da daje legitimitet njenim odlukama. Dodao je da će SL bojkotovati rad te institucije sve dok kosovska opozicija ne obezbedi 51 potpis što bi, kako je objasnio, bilo dovoljno za smenu Vlade Ramuša Haradinaja. Simić je objasnio da Srpska lista trenutno ima 10 poslanika ili 9 procenata ukupnog broja glasova, i dodao da je to nedovoljno za bilo kakvu promenu unutar kosovskog parlamenta. Inače, kako izveštava RTS, Simić je izjavio i da su Srbi iz opština Leposavić i Zubin Potok na severu Kosova primetili pojačano prisustvo kosovske policije blizu administrativne linije sa Srbijom. Po njegovim rečima cilj ove policijske akcije koja se kako je rekao zove „Čelični prsten”, je blokada putnih pravaca ( pogotovo alternativnih puteva koji vode do Kosova iz Srbije) i kontrola vozila radi potrage za sumnjivim licima srpske nacionalnosti protiv kojih su podignute optužnice zbog ratnih zločina. Međutim, na pitanje srpskih novinara da li je tačno da je Priština aktivirala policijske trupe da bi blokirala alternativne putne pravce iz centralne Srbije i koji je razlog za to, portparol Kosovske policijske službe Baki Keljani je odgovorio da ne postoji ništa konkretno i vanredno, već da policija radi na sprečavanju organizovanog kriminala i krijumčarenja, i da preduzima akcije na osnovu zakonskih ovlašćenja.

Check Also

German Marshall Fund – 75 godina od osnivanja NATO

Danas (4. aprila) se obeležava 75 godina od potpisivanja Severnoatlantskog sporazuma – sporazuma kojim je …