NATO održao okrugli sto o klimatskim promenama i bezbednosti, okupljajući saveznike i stručnjake

U sedištu NATO-a održan je okrugli sto o klimatskim promenama i bezbednosti u četvrtak (15. decembra 2022.). Ovaj događaj okupio je predstavnike NATO saveznika i renomirane stručnjake za klimu kako bi razgovarali o uticaju klimatskih promena na bezbednost. Među pitanjima o kojima se razgovaralo bili su najnoviji trendovi o klimatskim promenama i bezbednosti u evroatlantskom regionu, implikacije klimatskih promena na buduće operativno okruženje NATO-a i najbolje prakse NATO saveznika i drugih međunarodnih tela u pogledu prilagođavanja i ublažavanja klimatskih promena.

Okrugli sto o klimatskim promenama i bezbednosti uključivao je govornike Svetske meteorološke organizacije, Grupacije Svetske banke, Meteorološke kancelarije Velike Britanije, Međunarodnog vojnog saveta za klimu i bezbednost, Ministarstva odbrane SAD, Odeljenja UN za mirovne operacije i operativnu podršku, Natural Resources Canada i međunarodna grupa za integrisanu tehnologiju Rheinmetall.

NATO aktivno angažuje stručnjake, civilno društvo, omladinu i privatni sektor o klimatskim promenama i bezbednosti kao deo Agende NATO 2030 i da razvije svoju Agendu o klimatskim promenama i bezbednosti, koju su lideri NATO usvojili 2021. Na Samitu NATO-a 2022. U Madridu, generalni sekretar je pokrenuo godišnji Dijalog na visokom nivou o klimatskim promenama i bezbednosti.

Okrugli sto doprinosi ovim tekućim angažmanima i ima za cilj da postane godišnji događaj, naglašavajući potrebu da NATO i drugi akteri rade zajedno u suočavanju sa izazovom klime koja se menja. Takođe doprinosi da NATO ispuni svoju ambiciju da postane vodeća međunarodna organizacija kada je reč o razumevanju i prilagođavanju uticaja klimatskih promena na bezbednost.

Izvor: NATO

Check Also

German Marshall Fund – 75 godina od osnivanja NATO

Danas (4. aprila) se obeležava 75 godina od potpisivanja Severnoatlantskog sporazuma – sporazuma kojim je …