Stoltenberg: “Saradnja NATO-a i Srbije od višestruke koristi”

Tanjug, Filip Krainčanić.

Generalni sekretar „NATO”-a Jens Stoltenberg danas je u Mladenovcu zajedno sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem otvorio vežbu civilne zaštite „Srbija 2018”, na kojoj učestvuje gotovo 2.000 pripadnika službi za reagovanje u vanrednim situacijama iz 40 država! To je najveća takva dosadašnja vežba koju su zajednički organizovali „EADRCC” ( Centar za reagovanje u vanrednim slučajevima) koji deluje u okviru „NATO”-a, i Sektor za vanredne situacije MUP-a Srbije.

“Srbija 2018” nije vojna vežba, već prilika za uvežbavanje timova civilne zaštite, vatrogasaca, Hitne pomoći, Gorske službe spasavanja i pripadnika drugih službi za reagovanje u vanrednim situacijama ( tzv. „frst rispondera”) iz zemalja članica „NATO”-a, naših saveznika, i partnerskih zemalja. To je ujedno i prilika za razmenu njihovih iskustava u spasavanju života”, izjavio je sekretar Stoltenberg. On je zahvalio Srbiji za organizaciju vežbe, naglašavajući da je to dobar primer kako partnerstvo Srbije sa „NATO”-om može da donese konkretne koristi za tu državu, „NATO”, i ceo region. Dodao je da vežba predstavlja dobru priliku kako za razmenu znanja i iskustava timova za spasavanje unesrećenih u vanrednim situacijama, tako i za testiranje najnovijih uređaja koji se koriste u takvim okolnostima.

“Lekcije koje ćemo naučiti tokom trajanja ove vežbe će nam pomoći da budemo još uspešniji u spašavanju života u godinama koje dolaze”, istakao je Stoltenberg. On je dodao da je jedinstveni cilj „NATO”-a u svim državama Zapadnog Balkana da doprinesu u jačanju stabilnosti i mira, jer je to neophodan uslov ekonomskog prosperiteta. Govoreći o tome generalni sekretar „NATO”-a je istakao da su članice te vojne alijanse najveći investitori u regionu, i da najviše pomažu u otvaranju novih radnih mesta. Gospodin Stoltenberg je naglasio i da „NATO” u potpunosti poštuje to što je Srbija neutralna, i objasnio kakve su konkretne koristi od partnerstva između te zemlje i Zapadne vojne alijanse. Navodeći primere u kojim projektima se ono ogleda naveo je uništavanje municije koja se više ne koristi u Vojsci Srbije, kao i pomoć srpskim oružanim snagama u pripremanju i učešću u međunarodnim mirovnim misijama. Istog dana ( 8.oktobra) generalni sekretar „NATO”-a je na poziv NVO „Beogradski bezbednosni forum” učestvovao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u radu konferencije „Vođstvo za bezbedniji region”. Pozivnicu za ovaj događaj dobio je i Vladan Živulović, predsednik NVO „Atlantski savet Srbije”, i potpredsednik „ATA”. Gospodin Stoltenberg je u okviru posete Srbiji obišao i Katedru za skandinavske jezike na Filološkom fakultetu u Beogradu i razgovarao sa studentima, a imao je i zvaničan susret sa Anom Brnabić, premijerkom Srbije.

Check Also

German Marshall Fund – 75 godina od osnivanja NATO

Danas (4. aprila) se obeležava 75 godina od potpisivanja Severnoatlantskog sporazuma – sporazuma kojim je …