Američka ambasada snimila spot kao priznanje Srbiji

U okviru kampanje „Vi ste svet”, kojom se obeležava stogodišnjica od odluke jednog od prethodnih američkih predsednika Vudroa Vilsona da se 28.jula 1918. godine podigne srpska zastava nad Belom Kućom kao prizanje za borbu Srbije u Prvom svetskom ratu, ambasada SAD-a u Srbiji snimila je spot o našoj zemlji „Vi ste svet”.

On se ovih dana emituje u reklamnim blokovima naših televizijskih stanica a u njemu se, uz obilje lepih kadrova prirodnih lepota, znamenitih građevina i spomenika u Srbiji može čuti da su mnogi poznati državljani naše zemlje poput Tesle, Pupina, Milankovića, Divca, Đokovića zahvaljujući svojim snovima postigli ogromne uspehe, prevazišli okvire naše zemlje, i postali građani sveta.

Ako se desi da je neko od vas svetu podario struju, da bez vas ne bi postojao telefon, da je neko od vas otkrio najveće tajne planete…Ako se sve to desi, mogli bismo da kažemo da je vaša zemlja – zemlja velikih ljudi i velikih snova. Neki snovi počnu u Srbiji i menjaju živote oko vas, neki snovi promene Srbiju, neki snovi iz Srbije promenili su čitav svet i zbog svega toga- VI STE SVET “, kaže komentator u ovom spotu.

Podsećamo, pre odluke američkog predsednika Vilsona da se srpska zastava zavijori iznad Bele kuće kao priznanje Amerike za borbu i stradanje srpskog naroda tokom Prvog svetskog rata tako nešto se desilo samo jednom u istoriji SAD-a. Bilo je to 14. jula 1920. kada je na jarbol podignuta fransuska zastava.

 

 

Check Also

German Marshall Fund – 75 godina od osnivanja NATO

Danas (4. aprila) se obeležava 75 godina od potpisivanja Severnoatlantskog sporazuma – sporazuma kojim je …