NATO: “Rusija ugrožava sporazum o neširenju raketnog naoružanja”

Photo: www.missiledefenceadvocacy.org

Rusija je tokom poslednjih nekoliko godina proizvela, testirala, i razmestila nove dalekometne rakete „SSC-8.” Osim toga što su one mobilne, i mogu da nose nuklearne bojeve glave, lake su za kamuflažu i sakrivanje. Kada se lansiraju, za odgovor onog protiv koga su uperene ostaju minuti, a mogu da dosegnu do svih evropskih prestonica–napisao je Jens Stoltenberg, generalni sekretar „NATO” pakta, u autorskom tekstu za listove „El Pais”i „Republika”.On je rekao da pripada generacijima koje su tokom 70-tih i 80-godina strahovale od mogućeg nuklearnog uništenja čitavog sveta zbog američkih dalekometnih projektila „peršing” i ruskih „SS-20”. Na sreću, po njegovim rečima, ceo evropski kontinent je odahnuo kada su Regan i Gorbačov 1987. godine potpisali tzv. „INF” sporazum. „Ne samo da je tim aktom smanjen broj dalekometnih nuklearnih projektila koji su bili pretnja za ceo svet već su određene vrste potpuno zabranjene, što je učinilo budućnost svih nas sigurnijom”-naglasio je Stoltenberg. Međutim, on je dodao da je ruska odluka da ponovo počne da proizvodi dalekometne i opasne rakete potkopala „INF” sporazum, i ozbiljno ga ugrozila. Iako, po njegovim rečima nema američkih raketa u Evropi jer se SAD u potopunosti pridržavaju „INF” sporazuma ima ruskih, naglasio je Stoltenberg. Dodao je da je „NATO” prvi put skrenuo pažnju da Rusija krši odredbe „INF” sporazuma još u vreme dok je Barak Obama bio na čelu američke administracije, ali da nije imalo efekta.

“„NATO” saveznici su prvi put upozorili na to da je Rusija počela da proizvodi nove rakete još pre nekoliko godina. Sada, posle mnogo demantovanja toga, Rusija priznaje postojanje novog raketnog sistema”, upozorio je Stoltenber. Dodao je da je „NATO” alijansa pozvala Rusiju da se angažuje u konstruktivnom dijalogu sa Amerikom, i da reši ovaj problem na transparentan način, na „NATO” samitu koji će se održati u julu i na sastanku saveta za saradnju „NATO”-a i Rusije koji će se održati u oktobru, u sedištu „NATO”-a u Briselu.

Stoltenberg je naglasio da „NATO” ne planira novi Hladni rat, i novu trku naoružanja i učiniće sve da ih izbegne. Međutim, po njegovim rečima, i Rusija „mora da odigra svoj deo igre”.

“Mi ne želimo nuklearno oružje, ali moramo da budemo sigurni da je konvencionalno oružje kojim raspolažemo dovoljno za odbranu i odvraćanje od potencijalne ruske agresije. Zato smo kao odgovor na rusku protivzakonitu okupaciju Krima 2014. godine i rusko agresivno ponašanje ojačali naše snage, i složili se da bi trebalo da povećamo naše ulaganje u odbranu, i dalje modernizovanje naše vojske”. dodao je Stoltenberg. On je najavio da će na sastanku ministara spoljnih poslova članica „NATO”-a koji će se održati u decembru biti razmotrene sve implikacije ponašanja Rusije na „INF” sporazum, i na Zapadnu vojnu alijansu.

Check Also

German Marshall Fund – 75 godina od osnivanja NATO

Danas (4. aprila) se obeležava 75 godina od potpisivanja Severnoatlantskog sporazuma – sporazuma kojim je …