Crna Gora je bila izložena poplavi lažnih vesti

Photo: www.securitymagazine.com

Informacija o dolasku ekipe specijalista NATO pakta za kontra-hibridno ratovanje u Podgoricu koja je obavljena prethodnih dana bila je povod za brojna zlurada objašnjenja onih koji u svemu vide produženu ruku NATO-a. Čula su se tumačenja da će ti specijalisti navodno biti jedna od tajnih obaveštajnih grupa NATO pakta koje već deluju protiv Republike Srpske i Srbije, da će izvoditi sajber-napade prema državama koje nisu članice NATO pakta, itd. Međutim, za te kao i druge teorije zavere koje su se čule ovih dana nema osnova. Cilj dolaska NATO stručnjaka je isključivo obuka specijalista crnogorske armije kao jedne od članica NATO-a za suzbijanje sajber-napada, a ne izvođenje bilo kakvih ofanzivnih sajber-dejstava prema drugim državama, pogotovo ne prema onima koje nisu članice NATO pakta. Dezinformacijama i dezinformisanju javnosti je bila posvećena emisija „Zumiranje” koja je emitovana ovih dana u programu Radio Televizije Crne Gore. Direktor Direktorata za medije u ministarstvu kulture Željko Rutović je izjavio gostujući u njoj da je Crna Gora posle usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti a naročito u periodu oko Božića bila izložena poplavi lažnih vesti iz zemlje i regiona s ciljem izazivanja panike, nereda, i destabilizacije države. On je dodao da država Crna Gora ulaže sve napore da obezbedi slobodu medijima, ali da ona nije apsolutna.

“Ukoliko vi plasirate lažne vijesti, informacije koje su namenjene za izazivanje panike i nereda, vi ugrožavate moju i svačiju slobodu”, dodao je on.

Milan Jovanović iz Digitalno–forenzičkog centra Atlantskog saveta Crne Gore koji je takođe bio gost emisije „Zumiranje” je izjavio da mnogi, u nameri da plasiraju lažne informacije, zloupotrebljavaju društvene mreže. Naglasio je da sloboda izveštavanja ne sme da bude ograničavana, ali da je crnogorsko tužilaštvo moralo da reaguje u specifičnim situacijama kao što je bila ona za Badnji dan. Jovanović je skrenuo pažnju na to da u poslednje vreme lažne vesti ne iznose samo mediji već i najviši državni zvaničnici u nekim zemljama. Kao primer za to je naveo izjave predsednika Srbije „Da je ambasadu Crne Gore u Beogradu čuvalo 1000 policajaca”, i „Da se Vlada Crne Gore žalila NATO paktu na Srbiju”.

Check Also

German Marshall Fund – 75 godina od osnivanja NATO

Danas (4. aprila) se obeležava 75 godina od potpisivanja Severnoatlantskog sporazuma – sporazuma kojim je …