Komemoracija žrtvama holokausta u sedištu NATO-a

Govoreći u sedištu NATO-a u Briselu juče (27. januara), zamenik generalnog sekretara NATO-a Mircea Geoana rekao je da se saveznici sećaju stravičnih zločina holokausta.

Gospodin Geoana je rekao da NATO radi na sigurnijem svetu u kojem mržnji i antisemitizmu nema mesta i gde ljudi različitih nacionalnosti, porekla i religija mogu da brane ljudsko dostojanstvo za sve.

„NATO je stvoren da podržava ove vrednosti. Naša je dužnost da ih zaštitimo od onih koji pokušavaju da podriju naš način života, a odgovornost svakog od nas je da poštujemo i živimo prema tim vrednostima. To dugujemo milionima stradalih i umrlih u koncentracionim logorima. To dugujemo sebi i sledećim generacijama. Nikad više “, rekao je zamenik generalnog sekretara.

Zamenik generalnog sekretara govorio je na ceremoniji koju su ugostile italijanska i poljska delegacija pri NATO u partnerstvu sa Svetskim jevrejskim kongresom. Otkrivene su dve umetničke izložbe: umetnička instalacija „Maslačci“ Carle Chiusano i izbor umetničkih dela (uglavnom slika i crteža) bivših zatvorenika iz Aušvica („Iskustvo Aušvica u umetnosti zatvorenika“), koje je Auschvitz pozajmio -Birkenau muzej u Poljskoj. Zastave svih 30 NATO saveznika danas su na pola koplja.

Check Also

Predsednik Atlantskog Saveta Srbije za K1 o važnosti KFOR-a za stabilnost u regionu

Predsednik Atlantskog Saveta Srbije, Vladan Živulović, govorio je jutros za K1 u emisiji “URANAK1” o …