NATO pokreće praktični naučni projekat za razvoj novih alata za brzu i tačnu dijagnozu SARS-CoV-2 infekcije.

Ovaj višegodišnji projekat pokrenut je u okviru NATO-ovog programa Science for Peace (SPS), a vode ga naučnici na prvoj liniji istraživanja COVID-19 iz italijanskog Istituto Superiore di Sanita (Nacionalni institut za zdravstvo) i Univerziteta Tor Vergata Bolnica zajedno sa Univerzitetskom bolnicom Univerziteta u Bazelu u Švajcarskoj. Ova 24-mesečna inicijativa za cilj je povećati brzinu i efikasnost dijagnoze COVID-19 kroz multidisciplinarni pristup, okupljanjem stručnjaka iz oblasti imunologije, virologije i molekularne biologije.

Ovaj projekat podržava napore NATO-a da poveća otpornost i civilnu spremnost savezničkih i partnerskih država, i naglašava posvećenost Alijanse da dodatno unapredi napore istraživanja i razvoja u borbi protiv COVID-19. „Ovaj SPS projekat je odličan primer globalnog napora istraživačke zajednice da se bori protiv COVID-19.“ rekao je dr Antonio Missiroli, pomoćnik generalnog sekretara NATO-a za nove sigurnosne izazove. „Ovaj projekat takođe naglašava posvećenost saveznika da podržavaju jedni druge, kao i partnere, u kriznim vremenima; i dok su očekivani rezultati ovog projekta izuzetno relevantni za situaciju u kojoj se svet trenutno nalazi, radujemo se dugoročnom uticaju koji će imati na međunarodni odgovor na prirodne viruse i patogene koji nastaju od čoveka “, rekao je on dodato.

„Brzina i obim virusa COVID-19 su bez presedana i sve vrste poremećaja koje je izazvao su bez premca. Koliko god izgledalo zastrašujuće, vratićemo se nekoj normalnosti samo kada se utvrde efikasna sredstva za sprečavanje širenja COVID-19 “, rekao je ambasador Philippe Brandt, ambasador Švajcarske u Kraljevini Belgiji i šef Švajcarska misija pri NATO-u. „Za Švajcarsku, pridruženje NATO-ovom Partnerstvu za mir znači razmenu kapaciteta za poboljšanje bezbednosti u multilateralnom okviru. Sa nekoliko visoko rangiranih univerziteta i programa, naučnim akademijama i, osim toga, jakom vezom između privatnog sektora i naučnih istraživanja, Švajcarska je u dobroj poziciji da se pridruži naporima međunarodne zajednice u borbi protiv COVID-19. Akademici i istraživači koji rade u švajcarskim institucijama povezani su sa različitim projektima koje NATO sprovodi kroz program Nauka za mir i bezbednost (SPS) “, naglasio je.

Rezultati predviđeni ovim projektom izuzetno su relevantni za trenutnu pandemiju i očekuje se da će dugoročno uticati na međunarodni odgovor na širenje virusa u velikom obimu. Doprinos unapređenju upravljanja rizikom i merama javnog zdravlja biće značajan. Ovaj projekat će takođe predstavljati model brzih mjera za suzbijanje epidemija.

Check Also

Predsednik Atlantskog Saveta Srbije za K1 o važnosti KFOR-a za stabilnost u regionu

Predsednik Atlantskog Saveta Srbije, Vladan Živulović, govorio je jutros za K1 u emisiji “URANAK1” o …