NATO pokreće praktični naučni projekat za razvoj novih alata za brzu i tačnu dijagnozu SARS-CoV-2 infekcije.

Ovaj višegodišnji projekat pokrenut je u okviru NATO-ovog programa Science for Peace (SPS), a vode ga naučnici na prvoj liniji istraživanja COVID-19 iz italijanskog Istituto Superiore di Sanita (Nacionalni institut za zdravstvo) i Univerziteta Tor Vergata Bolnica zajedno sa Univerzitetskom bolnicom Univerziteta u Bazelu u Švajcarskoj. Ova 24-mesečna inicijativa za cilj je povećati brzinu i efikasnost dijagnoze COVID-19 kroz multidisciplinarni pristup, okupljanjem stručnjaka iz oblasti imunologije, virologije i molekularne biologije.

Ovaj projekat podržava napore NATO-a da poveća otpornost i civilnu spremnost savezničkih i partnerskih država, i naglašava posvećenost Alijanse da dodatno unapredi napore istraživanja i razvoja u borbi protiv COVID-19. „Ovaj SPS projekat je odličan primer globalnog napora istraživačke zajednice da se bori protiv COVID-19.“ rekao je dr Antonio Missiroli, pomoćnik generalnog sekretara NATO-a za nove sigurnosne izazove. „Ovaj projekat takođe naglašava posvećenost saveznika da podržavaju jedni druge, kao i partnere, u kriznim vremenima; i dok su očekivani rezultati ovog projekta izuzetno relevantni za situaciju u kojoj se svet trenutno nalazi, radujemo se dugoročnom uticaju koji će imati na međunarodni odgovor na prirodne viruse i patogene koji nastaju od čoveka “, rekao je on dodato.

„Brzina i obim virusa COVID-19 su bez presedana i sve vrste poremećaja koje je izazvao su bez premca. Koliko god izgledalo zastrašujuće, vratićemo se nekoj normalnosti samo kada se utvrde efikasna sredstva za sprečavanje širenja COVID-19 “, rekao je ambasador Philippe Brandt, ambasador Švajcarske u Kraljevini Belgiji i šef Švajcarska misija pri NATO-u. „Za Švajcarsku, pridruženje NATO-ovom Partnerstvu za mir znači razmenu kapaciteta za poboljšanje bezbednosti u multilateralnom okviru. Sa nekoliko visoko rangiranih univerziteta i programa, naučnim akademijama i, osim toga, jakom vezom između privatnog sektora i naučnih istraživanja, Švajcarska je u dobroj poziciji da se pridruži naporima međunarodne zajednice u borbi protiv COVID-19. Akademici i istraživači koji rade u švajcarskim institucijama povezani su sa različitim projektima koje NATO sprovodi kroz program Nauka za mir i bezbednost (SPS) “, naglasio je.

Rezultati predviđeni ovim projektom izuzetno su relevantni za trenutnu pandemiju i očekuje se da će dugoročno uticati na međunarodni odgovor na širenje virusa u velikom obimu. Doprinos unapređenju upravljanja rizikom i merama javnog zdravlja biće značajan. Ovaj projekat će takođe predstavljati model brzih mjera za suzbijanje epidemija.

Check Also

Atlantski Savet Srbije čestitao Atlantskom Klubu Bugarske na tridesetoj godišnjici od osnivanja

Atlantski Savet Srbije, čestitao je Solomonu Pasiju, osnivaču i predsedniku Atlantskog Kluba Bugarske na tridesetoj …