STOLTENBERG: NATO nije u krizi

Photo: www.nato.int

Nedavna izjava francuskog predsednika Makrona da je NATO na samrti, je daleko od istine s obzirom da Zapadna vojna alijansa nije nikada bila jača nego danas, izjavio je njen prvi čovek Jens Stoltenberg. On je ovih dana dao intervju „Glasu Amerike” u kome je između ostalog rekao da je vojni savez koji predvodi danas suočen sa izazovima poput inicijative za opoziv američkog predsednika Trampa i procesa izlaska Velike Britanije iz Evropske unije, ali da to ne predstavlja bezbednosni rizik za NATO. Stoltenberg je istakao da je tokom dosadašnje istorije NATO-a bilo neslaganja medju članicama te oranizacije. Kao primere za to je naveo krizu oko Sueckog kanala 1956. godine, povlačenje Francuske iz saradnje sa NATO-om 1967. godine, spor povodom invazije Turske na Kipar 1974. godine i nesuglasice u vezi rata u Iraku 2003. godine.

„To su sve situacije kada je dolazilo do ozbiljnih razmimoilaženja. Medjutim, svaki put bi smo se ujedinjavali oko zajedničkih suštinskih interesa, za koje se borimo po principu: „Svi za jednog, jedan za sve”“, istakao je Stoltenberg.

Slučajnost ili ne, on je odmah posle Makronove izjave u vezi NATO-a otišao u važnu posetu SAD-u, najvažnijoj zemlji u okviru NATO-a. Tamo su ga primili predsednik Tramp i drugi visokopozicionirani američki političari a osim toga, učestvovao je i u sastanku Globalne koalicije za borbu protiv ISIS-a i govorio na NATO-ovom Industrijskom forumu. Stoltenberg je imao i brojne druge važne sastanke u političkim institucijama SAD-a, a časopis „Forin Polisi” mu je uručio nagradu „Diplomata godine”. Na sastancima koje je imao u Americi Stoltenberg je ponovio da je NATO kao nikad do sada ojačao svoje snage za brze intervencije, da je uspostavio štab tih jedinica u nemačkom gradu Ulmu, i da je povećao ulaganja u naučno-tehnološka istraživanja radi odbrane od kompjuterskog ratovanja i jačanja vojne industrije. Inače, jedno od pitanja na koje je Stoltenberg odgovorio u intervjuu za „Glas Amerike” ticalo se odnosa NATO-a i Srbije i stava NATO-a povodom namere Srbije da na ulicama najvećih gradova postavi kamere kineskog giganta „Huavei”sa tehnologijom za prepoznavanje lica. Stoltenberg je na to odgovorio da zemlje koje su članice NATO-a ili teže ka tome da postanu moraju da zadovolje određene tehničke standarde, medju kojima je i bezbedan i siguran način komunikacije. Medjutim, ti zahtevi se ne odnose na države poput Srbije, koje nisu članice Zapadne vojne alijanse.

„Mi možemo da zamolimo ili da posavetujemo takve države, ali u ovom slučaju je na Srbiji da odluči kakvu vrstu telekomunikacija želi da ima i kako želi da organizuje svoju civilnu infrastrukturu. Mi pozdravljamo činjenicu da je Srbija bliski partner NATO-a i sarađujemo s tom državom. Nedavno smo imali jednu od naših vežbi civilne pripravnosti u Srbiji. A i ja sam posetio Beograd, sastao se sa predsednikom Srbije. On i ja smo otvorili tu vežbu, koja pokazuje da radimo zajedno“, rekao je Stoltenberg.

Check Also

YATA International Academy

„YATA International Academy“ je najnoviji je projekat organizacije YATA koji će se prvi put održati ...