NATO ulaže bilion dolara u modernizaciju “avaksa”

Photo: www.nato.int

NATO pakt će u narednom periodu investirati bilion dolara u modernizaciju svoje flote od 14 izviđačkih aviona „avaks”, saopšteno je 27. novembra na briselskom aerodromu „Melsbrek” tokom potpisivanja ugovora o ovom velikom poslu izmedju generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga i predsednika kompanije „Boing internešnl” ( koja će obaviti ovaj posao) Majkla Artura. Tom prilikom je istaknuto da će modernizacija „avaksa” omogućiti da ovi izviđački avioni budu podrška u misijama Zapadne alijanse sve do 2035. godine.

“„Avaksi” su decenijama unazad za NATO bili oči i uši na nebu i nemerljiva podrška u operacijama. Te letelice su patrolirale nebom Amerike posle napada terorista na Kule Bliznakinje u Nju Jorku i za vreme naših vojnih operacija u Avganistanu, a bile su i deo Globalne koalicije za borbu protiv ISIS-a”, naglasio je Stoltenberg.

On je dodao da su finansijsku potporu za ovaj izuzetno važan posao omogućile sve članice NATO pakta, i rekao da će sa „Boingom” sarađivati mnoge evropske kompanije i američke kompanije dok posao modernizacije „Avaksa” ne bude završen. Stoltenberg je najavio i da NATO već uveliko planira šta će biti posle 2035. godine kada „avaksima” istekne rok trajanja. Po njegovim rečima te letelice će tada zameniti potpuno nove u kojima će biti instalirani tehnološki najnapredniji sistemi i veštačka inteligencija. Koliko je za NATO važan dalji razvoj letelica za osmatranje vidi se i iz podatka da je 21. novembra u američku vazduhoplovnu bazu Sigonela sleteo prvi u nizu dronova koji će biti proizvedeni za potrebe NATO-a. On je uspešno položio prvi ispit jer je dan ranije poleteo iz vazduhoplovne baze Palmdejl u Americi i bez problema je prešao 22-časovni let do Italije. Podatke i snimke koje budu obezbeđivali NATO dronovi moći će da koristite sve članice Zapadne vojne alijanse i imaće slobodan pristup njima. Za početak je predviđeno da NATO ima pet dronova, a kada svi u narednim danima slete u bazu Sigonela počeće njihovo završno testiranje. Očekuje se da svi počnu da se koriste u prvoj polovini 2020. godine.

Check Also

German Marshall Fund – 75 godina od osnivanja NATO

Danas (4. aprila) se obeležava 75 godina od potpisivanja Severnoatlantskog sporazuma – sporazuma kojim je …