Šta je NATO program “Nauka za mir i bezbednost”?

• Program Nauka za miri bezednost pospešuje praktičnu saradnju orijentisanu na rezultate koja uključuje naučnike, stručnjake i vladine zvaničnike iz zemalja članica i partnera NATO-a.
• Reaguje i prilagođava se promenljivom bezbednosnom okruženju kako bi podržao strateške ciljeve i političke prioritete NATO-a u odnosima sa partnerskim zemljama.
• Program daje doprinos naporima NATO-a da podržava stabilnost i gradi kapacitete u partnerskim zemljama.
• Aktivnosti programa se rukovode bezbednosnim prioritetima kao što su borba protiv terorizma, sajber odbrana, napredne tehnologije, energetska i ekološka bezbednost i pretnje koje predstavljaju hemijske, biološke, radiološke, nuklearne i eksplozivne opasnosti (CBRNE).
• Tokom proteklih pet godina, u okviru programa pokrenuto je više od 200 zajedničkih aktivnosti između država članica NATO-a i partnerskih zemalja.

Program Nauka za mir i bezbednost (SPS) podržava dijalog i praktičnu saradnju između država članica NATO-a i partnerskih zemalja na osnovu naučnih istraživanja, tehnoloških inovacija i razmene znanja. Program SPS nudi finansiranje, stručne savete i podršku prilagođenim aktivnostima relevantnim za civilnu bezbednost koje odgovaraju strateškim ciljevima NATO-a.
Srbija je od 2007. godine aktivno angažovana u okviru NATO programa Nauka za mir i bezbednost. Ovaj program godinama spaja naučnike iz NATO-a i Srbije, omogućava im da razmenjuju iskustva i pomeraju granice u potrazi za tehnološkim i naučnim otkrićima, čime nam približavaju sigurniju i bolju budućnost za dobrobit svih.
Program promoviše praktičnu saradnju u oblasti civilne bezbednosti zasnovanu na naučnim istraživanjima, inovacijama i razmeni znanja. On povezuje naučnu zajednicu sa NATO-om kroz saradnju u oblasti civilne nauke koja se bavi novim bezbednosnim izazovima. Kroz aktivnosti ovog programa, civili – uključujući istraživače, akademike i stručnjake – igraju važnu ulogu u pomaganju NATO-u da identifikuje, razume i odgovori na ranjivosti i pretnje.
Program nudi jedinstvene načine za angažovanje mreža naučnika, stručnjaka i vladinih zvaničnika iz zemalja članica i partnera NATO-a u smislenoj i praktičnoj saradnji sa opipljivim rezultatima, koji doprinose tehničkom i naučnom napretku. Ove mreže razvijaju i izvršavaju zajedničke aktivnosti NATO programa Nauka za mir i bezbednost koje se bave izazovima poput sajber odbrane, borbe protiv terorizma, energetske i ekološke bezbednosti i odbrane od CBRNE opasnosti. Inicijative uključuju razvoj naprednih tehnologija koje se odnose na bezbednost u oblastima kao što su kvantna, sensing i detekcija, veštačka inteligencija i autonomija, a takođe se bave ljudskim i društvenim aspektima bezbednosti kao što je primena Rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1325 o ženama, miru i bezbednosti.
Program obezbeđuje NATO-u kanal za civilnu komunikaciju između naučnika i drugih stručnjaka, između ostalog u situacijama ili regionima gde je teško uspostaviti druge oblike dijaloga. On omogućava NATO-u da se aktivno angažuje u takvim regionima, gde često služi kao prva konkretna veza između NATO-a i novih partnera.
Program se kontinuirano razvija od svog osnivanja 1958. godine. Sveobuhvatna preorijentacija programa je izvršena 2013. godine, što je obnovilo njegov fokus na strateške aktivnosti većeg obima, pored strogo naučne saradnje.

Check Also

German Marshall Fund – 75 godina od osnivanja NATO

Danas (4. aprila) se obeležava 75 godina od potpisivanja Severnoatlantskog sporazuma – sporazuma kojim je …