Bugajski: Neki i dalje osporavaju Crnu Goru

Photo: www.glasamerike.net

“I dalje ima članova srpske elite i crkve koji veruju da Crna Gora pripada Srbiji”, izjavio je za „Glas Amerike” Janoš Bugajski, visoki saradnik Centra za analizu evropske politike,komentarišući reakcije u Srbiji na Zakon o slobodi veroispovesti koji je nedavno usvojila Skupština Crne Gore. On je naglasio da postoji element u srpskoj politici, u vladi i van nje, koji pokušava da podrije nezavisnost Crne Gore i njeno članstvo u NATO-u. Po njegovim rečima to malo liči i ima određenih paralela sa onim što Rusija veruje u pogledu Ukrajine.

“Crna Gora ima svoju nezavisnu crkvu, koja nije priznata na isti način na koji se priznaje ukrajinska crkva. Međutim, možda će se to dogoditi u bliskoj budućnosti. To ne može da se isključi. Da bi održala svoju nezavisnost, Crna Gora mora da ima svoje institucije, a Srbija s druge strane ne može sebi da prišuti sukob sa Crnom Gorom, jer će to podriti njen napredak i put ka Evropskoj uniji i uticati na stabilnost u zemlji”, dodao je Bugajski.

Odgovarajući na pitanja novnara ko stoji iza kampanje u Srbiji protiv Crne Gore, i da li se može govoriti o istim snagama koje su pokušale da destabilizuju Crnu Goru uoči izbora 2016. godine izjavio je sledeće:

“Postoji razlika između toga ko orkestrira kampanju i ko je vodi. Ko vuče konce iza scene. Postoje neki elementi u crkvi, ali i u vladi, a da ne pominjem imena jer bi morali da se pogledaju u ogledalo i da vide u šta vode Srbiju i Crnu Goru, ako nastave tim putem konfrontacije”, rekao je Bugajski.

Upitan da odgovori da li se u ovom slučaju može govoriti o ruskom uticaju, odgovorio je da on nije isključen. Po njegovim rečima Rusija još uvek nije odustala da destabilizuje Crnu Goru, a deo ruske politike je pokušaj da se NATO iznutra destabilizuje. Bugajski smatra da za taj cilj Rusija i dalje može da koristi srpski nacionalizam i pravoslavlje. Po njegovim rečima, Rusija je pretrpela veliki poraz u Ukrajini i ne želi još jedan kada je reč o Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

“Zbog toga je podržava koliko može i to može da uvede i Srbiju i Crnu Goru u nasilje. U tom slučaju posledice neće trpeti samo Rusija, već i lokalno stanovništvo”, dodao je Bugajski.

Check Also

Generalni sekretar imenovao novog portparola NATO-a

Generalni sekretar Jens Stoltenberg imenovao je Faru Dahlalah iz Ujedinjenog Kraljevstva za sledećeg portparola NATO-a. …