Amerika na engleskom tlu

Photo: www.lakenheath.af.mil

Iako naslov na prvi pogled zbunjuje, nema greške: Za vojnu bazu „Lekenhit” koja se nalazi 70 milja severoistočno od Londona i 25 milja severno od Kembridža često kažu da je „Amerika na engleskom tlu”. Ona u potpunosti pripada američkom ratnom vazduhoplovstvu, i sve što se nalazi u njoj, počevši od saobraćajnih znakova, velikih prodavnica, restorana, kuglane, škole, velike bolnice, pa do bioskopa je napravljeno tako da osoblje ove baze koje čine isključivo Amerikanci, stalno ima osećaj kao da je u Americi. Baza „Lekehit” za američko ratno vazduhoplovstvo i NATO ima veliki strateški značaj. U njoj su stacionirani 48. borbena eskadrila američkog ratnog vazduhoplovstva koja ima više jurišnih lovaca-bombardera „F-15E” i „F15C strike eagle”, kao i dve grupe najnovijih lovačkih aviona „raptor F-22”. Oni su spremni za dejstvo u svakom trenutku, 24 časa dnevno, danju i noću, bez obzira na meteorološke uslove.

„Lekenhit” je za sada jedina američka vazduhoplovna vojna baza u Evropi i jedna je od najvećih u Engleskoj. Avioni koji su stacionirani u njoj su u prošlosti odatle poletali u više važnih akcija, kao što su bombardovanje Libije 1986. godine, kao i napadi na Irak u operacijama „Pustinjski štit” i „Pustinjska oluja”. Posle terorističkih napada na Ameriku 11. septembra 2001. godine avioni u „Lekenhitu” i njihovi piloti su imali ključnu ulogu u anti-terorističkim akcijama i borbenim operacijama poput „Beskrajna sloboda” ( „Enduring freedom”) i „Iračka sloboda” ( „Iraqi freedom”).

„Srce” baze „Lekenhit” je tzv. Grupa za operacije 48. borbene eskadrile koja se stara o pripremi pilota i pomoćnog osoblja za sprovođenje planova Evropske komande američkih vazduhoplovnih snaga, Evropske komande američkih oružanih snaga i NATO-a. Grupa za operacije je takođe zadužena za nabavke potrebne opreme i kontrolu postojeće, za obuku, praćenje vremenske situacije, obaveštajne analize, nadzor nad efikasnošću letačkih operacija, itd. U bazi „Lekenhit” je podjednako važno i osoblje zaduženo za tehničko održavanje aviona kao i osoblje koje radi u velikoj bolnici. Krajem prošle godine je dozvoljeno reporterima „Bi-Bi-Si”-ja da uđu u ovu bazu i zavire gotovo u svaki njen kutak zahvaljujući čemu je javnost mogla da vidi kako iznutra izgleda „Lekenhit”.

Check Also

German Marshall Fund – 75 godina od osnivanja NATO

Danas (4. aprila) se obeležava 75 godina od potpisivanja Severnoatlantskog sporazuma – sporazuma kojim je …