Počeo istorijski samit NATO-a u Briselu

Preletom 25 helikoptera iz 13 armija članica NATO–pakta, iznad novog sedišta te organizacije u Briselu, danas je počeo dvodnevni samit Zapadne vojne alijanse, skup koji će, kako mnogi politički analitičari procenjuju, imati velike posledice za njenu budućnost. Kako je ranije saopšteno, predsednici zemalja članica NATO pakta će danas, prvog dana, razgovarati o temama kao što su jačanje snaga za odvraćanje od potencijalnog neprijateljskog napada i odbranu u slučaju da dođe do njega, borba protiv terorizma, povećanje procenta novca iz nacionalnih budžeta koji se izdvaja za zajedničku odbranu, intenziviranje saradnje sa Evropskom unijom, modernizacija NATO-a, itd.

Inače, „utisci dana” bile su izjave generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga i predsednika SAD-a Donalda Trampa. Prvi čovek Zapadne vojne alijanse je izjavio da organizacija kojom rukovodi ne priznaje rusko pripajanje Krima, ruske sajber-napade, mešanje u američke izbore, i da je oštro osudila trovanje Sergeja Skripalja i njegove ćerke Julije u Solsberiju, ali da smatra da bez obzira na to, Rusija ne bi trebalo da bude izolovana!

S druge strane, predsednik SAD Donald Tramp je pre početka samita optužio Nemačku da je zaljubljena u Rusiju zato što sarađuje sa tom državom u vezi izgradnje gasovoda u Baltičkom moru. Podsećamo, samitu u Briselu kao gost prisustvuje predsednik Atlantskog saveta Srbije i ATA Vladan Živulović

Check Also

German Marshall Fund – 75 godina od osnivanja NATO

Danas (4. aprila) se obeležava 75 godina od potpisivanja Severnoatlantskog sporazuma – sporazuma kojim je …