NATO brodovi patroliraju Crnim morem

Brod za sletanje američke mornarice USS Oak Hill pridružio se u četvrtak (18. juna 2020.) raketnom razaraču USS Porter u Crnom moru za pomorske operacije bezbednosti i za obuku sa saveznicima i partnerima u regionu. Porter je u Crno more ušao u sredu.

Portparolka NATO-a Oana Lungescu pozdravila je raspoređivanje, rekavši: „Crno more je od strateškog značaja za NATO. Od nezakonite aneksije Krima od strane Rusije, Alijansa je povećala svoje prisustvo u regionu. Ovo uključuje pomorske bezbednosne operacije poput ove, kao i obuku partnerskih mornarica i obalske straže i razmenu informacija. Radeći sa saveznicima i partnerima, nastavljamo da osiguravamo sigurnost crnomorskog regiona. ”

Dolazak američkog Ouk Hila je četvrti put da je brod američke mornarice patrolirao Crnim morem 2020. Dva plovila neće vršiti nikakve lučke pozive u regionu, već će ostati na moru kako bi izbjegli bilo kakvo potencijalno izlaganje COVID-19. Američka mornarica i druge NATO mornarice rutinski deluju na Crnom moru, u skladu sa međunarodnim pravom, patrolirajući vodama oko dvije trećine u godini.

Tri članice NATO-a – Bugarska, Rumunija i Turska – su obalne crnomorske države, sa vlastitim snagama u regionu. NATO takođe jača podršku svojim partnerima Gruzijom i Ukrajinom. U aprilu su se ministri spoljnih poslova NATO-a dogovorili da sprovedu više vežbi na Crnom moru sa obe zemlje, kao i da pojačaju zajednički rad na suzbijanju hibridnog ratovanja i podelili više radarskih podataka o vazdušnom saobraćaju.

 

Check Also

Predsednik Atlantskog Saveta Srbije za K1 o važnosti KFOR-a za stabilnost u regionu

Predsednik Atlantskog Saveta Srbije, Vladan Živulović, govorio je jutros za K1 u emisiji “URANAK1” o …