Kosovo će imati i podršku Finske,ali uz jedan preduslov

Photo: www.freeworldmaps.com

Kosovo će moći da računa na maksimalnu podršku Finske u nastojanjima da stanovništvu te države budu ukinute vize za putovanje u države EU, ali će za taj ustupak morati nešto da učini za uzvrat. Moraće da ukine takse na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine, zaključak je koji se nameće posle posete Prištini Peka Haviste, ministra spoljnih poslova Finske, jedne od najuticajnijih članica Evropske unije.

“Mi podržavamo nezavisnost Kosova i članstvo te države u medjunarodnim organizacijama. Medjutim, postoje određeni problemi koji sprečavaju progres u pregovorima Srbije i Kosova. Imate našu punu podršku u tome da se ti pregovori nastave. Zabrinuti smo zbog taksi koje su nametnute na proizvode iz Srbije i nadamo se da će se stvoriti uslovi za nastavak kosovsko-srpskih razgovora”, istakao je Havisto. On je dodao da mladi ljudi na Kosovu zaslužuju bolju budućnost i da se nada da će jednog dana sve balkanske države postati članice EU.

Inače, od početka predizborne kampanje za predstojeće kosovske izbore političke tenzije između kosovskih Srba i vlasti u Prištini su iz dana u dan sve veće. Mediji u Srbiji dali su veliki negativan publicitet paljenju kuće srpskog povratnika u Klini i zabranama ulaska na teritoriju Kosova za funkcionere Kancelarije za Kosovo Vlade Srbije, a posebno neprijatno su odjeknule novčane kazne Srpskoj listi zbog njenog predizbornog spota i zabrana njegovog emitovanja. Kako prolazi vreme, sve je očiglednije da kosovske vlasti pokušavaju da izazovu rascep unutar srpske nacionalne manjine na Kosovu na Srbe koji podržavaju zvanični Beograd i predsdednika Vučića, i njihove sunarodnike koji su lojalni kosovskim vlastima. To ne iznenadjuje ako se uzme u obzir da je tako nešto najavio Aljbin Kurti, lider pokreta “Samoopredeljenje”, kada je pred početak predizborne kampanje najavio da će pregovarati sa Srbima, ali ne sa onima koji podržavaju Srpsku listu. Da to nije samo njegova taktika već i prioritet vlasti u Prištini videlo se iz predizbornog spota koji je snimio Nenad Rašić, lider koalicije “Sloboda”. On je u poruci koju je izgovorio na albanskom jeziku pozvao Srbe na Kosovu da glasaju za njega, a ne za, kako je rekao, “monstruoznu” srpsku listu!

Check Also

Generalni sekretar imenovao novog portparola NATO-a

Generalni sekretar Jens Stoltenberg imenovao je Faru Dahlalah iz Ujedinjenog Kraljevstva za sledećeg portparola NATO-a. …