Generalni sekretar razgovara sa ukrajinskim predsednikom uoči samita NATO-a

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg razgovarao je sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim u četvrtak (10. juna 2021), uoči samita NATO-a.

Dvojica lidera razgovarali su o bezbednosnoj situaciji u Ukrajini, kao i o neprihvatljivoj vojnoj izgradnji Rusije. Generalni sekretar je potvrdio punu podršku NATO-a suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine. Naglasio je da će NATO nastaviti da pruža značajnu političku i praktičnu podršku Ukrajini.

Generalni sekretar je primetio da će se saveznički lideri na predstojećem samitu obratiti agresivnom ponašanju Rusije i snažnoj podršci NATO-a partnerima. Podvukao je da se očekuje da će saveznički lideri potvrditi svoju posvećenost NATO-ovoj politici otvorenih vrata i odlukama donetim na samitu u Bukureštu.

Generalni sekretar je takođe pozdravio napore Ukrajine da sprovede velike reforme, koje podržavaju njene evroatlantske težnje. Podstakao je Ukrajinu da krene sa suštinskim reformama u sektoru bezbednosti i odbrane i naglasio da će NATO nastaviti da podržava Ukrajinu na ovom putu.

Check Also

Atlantski Savet Srbije čestitao Atlantskom Klubu Bugarske na tridesetoj godišnjici od osnivanja

Atlantski Savet Srbije, čestitao je Solomonu Pasiju, osnivaču i predsedniku Atlantskog Kluba Bugarske na tridesetoj …