Generalni sekretar razgovara sa ukrajinskim predsednikom uoči samita NATO-a

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg razgovarao je sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim u četvrtak (10. juna 2021), uoči samita NATO-a.

Dvojica lidera razgovarali su o bezbednosnoj situaciji u Ukrajini, kao i o neprihvatljivoj vojnoj izgradnji Rusije. Generalni sekretar je potvrdio punu podršku NATO-a suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine. Naglasio je da će NATO nastaviti da pruža značajnu političku i praktičnu podršku Ukrajini.

Generalni sekretar je primetio da će se saveznički lideri na predstojećem samitu obratiti agresivnom ponašanju Rusije i snažnoj podršci NATO-a partnerima. Podvukao je da se očekuje da će saveznički lideri potvrditi svoju posvećenost NATO-ovoj politici otvorenih vrata i odlukama donetim na samitu u Bukureštu.

Generalni sekretar je takođe pozdravio napore Ukrajine da sprovede velike reforme, koje podržavaju njene evroatlantske težnje. Podstakao je Ukrajinu da krene sa suštinskim reformama u sektoru bezbednosti i odbrane i naglasio da će NATO nastaviti da podržava Ukrajinu na ovom putu.

Check Also

Ruska obaveštajna služba stoji iza terorističkog napada u Češkoj

Rezime ključnih događaja o napadu ruske vojne obaveštajne službe (GRU) u zemlji NATO-a (aprila 2021, …