Odgovor na koronavirus: Sjedinjene Države isporučuju ventilatore za zalihe NATO-a koronavirus

U petak (18. septembra 2020) Sjedinjene Države donirale su 200 ventilatora zalihama medicinskog materijala koje je NATO uspostavio da odgovori na potencijalni drugi talas COVID-19. Američka agencija za međunarodni razvoj isporučila je ventilatore Južnom operativnom centru Agencije za podršku i nabavke u Tarantu u Italiji. Ceremoniji primopredaje prisustvovali su civilni i vojni zvaničnici iz Italije, Sjedinjenih Država i drugih savezničkih zemalja.

Tokom krize sa Koronavirusom, NATO agencija za podršku i nabavke obezbedila je strateške vazduhoplovne sposobnosti i upravljala nabavkom i transportom ključnih pomoći kako bi pomogla saveznicima u prenošenju hitne medicinske opreme i opreme. Takođe je obezbedio brzo dostupnu infrastrukturu za povećanje nacionalnih medicinskih sposobnosti i angažovao se na inovativnim projektima kao podrška zdravstvenim radnicima. Od početka pandemije, vojne snage širom Alijanse preletele su više od 100 misija za transport medicinskog osoblja i stotine tona zaliha, olakšale izgradnju poljskih bolnica i dodale desetine hiljada kreveta za lečenje; a hiljade vojnog medicinskog osoblja raspoređeno je u znak podrške civilnim naporima. Glavni NATO-ov mehanizam za civilno reagovanje u vanrednim situacijama, Evroatlantski centar za reagovanje na katastrofe i koordinaciju, koordinirao je 125 ponuda kao odgovor na 19 zahteva za podršku NATO saveznika i partnera i međunarodnih organizacija.

The United States donated 200 ventilators to a stockpile of medical supplies that NATO has established to respond to a potential second wave of COVID-19.

Check Also

Predsednik Atlantskog Saveta Srbije za K1 o važnosti KFOR-a za stabilnost u regionu

Predsednik Atlantskog Saveta Srbije, Vladan Živulović, govorio je jutros za K1 u emisiji “URANAK1” o …