Generalni sekretar NATO-a učestvovao u pozivu lidera čiji je domaćin predsednik Bajden

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg učestvovao je u zaštićenom konferencijskom pozivu koji je u utorak (19. aprila 2022.) vodio američki predsednik Džo Bajden kako bi se pozabavio poslednjom ruskom ofanzivom u regionu Donbasa u Ukrajini, podržao ozbiljne cene koje se naplaćuju Kremlju i koordinirao dalju podršku Ukrajine.

U pozivu su učestvovali britanski premijer Boris Džonson, kanadski premijer Džastin Trudo, francuski predsednik Emanuel Makron, nemački kancelar Olaf Šolc, italijanski premijer Mario Dragi, predsednik Poljske Andžej Duda, rumunski predsednik Klaus Johanis, kao i predsednik Evropske komisije Ursula fon der Lajen, predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel i japanski premijer Fumio Kišida.

Lideri su osudili trenutni napad Rusije duž linije fronta u istočnoj Ukrajini, uključujući snažno granatiranje koje uzrokuje još veću ljudsku patnju. Lideri su naglasili da predsednik Putin mora odmah da prekine rat i složili su se oko važnosti nametanja još većih troškova Moskvi dok to ne učini. Generalni sekretar je obavestio svoje kolege o radu na jačanju odvraćanja i odbrane NATO-a, ističući da će NATO učiniti sve što je potrebno da zaštiti i odbrani sve saveznike. Takođe je obavestio ostale lidere o radu saveznika na pružanju dodatne vojne, ekonomske i humanitarne pomoći Ukrajini.

 

Check Also

Generalni sekretar imenovao novog portparola NATO-a

Generalni sekretar Jens Stoltenberg imenovao je Faru Dahlalah iz Ujedinjenog Kraljevstva za sledećeg portparola NATO-a. …