Generalni Sekretar NATO sa Poljskim predsednikom razgovarao o ruskom gomilanju trupa oko Ukrajine

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg poželeo je dobrodošlicu poljskom predsedniku Andžeju Dudi u sedištu NATO-a u ponedeljak (7. februara 2022.) kada su razgovarali o tekućem jačanju ruske vojske u Ukrajini i oko nje. Stoltenberg je rekao: „Rusija je sada rasporedila preko 100.000 vojnika, uključujući medicinske jedinice, komandu i kontrolu i logistiku. Takođe očekujemo da će oko 30.000 ruskih vojnika biti raspoređeno u Belorusiji što je najveće povećanje tamo od Hladnog rata. Ova raspoređivanja nisu opravdana, nisu transparentna i veoma su blizu granica NATO-a.

Generalni sekretar je naveo da je spremnost NATO snaga za reagovanje već povećana i da NATO razmatra raspoređivanje dodatnih borbenih grupa u jugoistočnom delu Alijanse. Generalni sekretar je pozdravio to što Sjedinjene Države šalju više trupa u Poljsku, Nemačku i Rumuniju, nazvavši ovo „snažnom demonstracijom američke posvećenosti našoj Alijansi. Drugi saveznici takođe daju više snaga NATO-u na kopnu, u vazduhu i na moru. Naše raspoređivanje je defanzivno i proporcionalno. Oni šalju jasnu poruku: NATO će učiniti sve što je potrebno da zaštiti i odbrani sve saveznike.

Gospodin Stoltenberg je naglasio da NATO ostaje otvoren za dijalog kako bi se pronašlo političko rešenje: „Danas ponavljam svoj poziv Rusiji da se sastane sa NATO saveznicima u Savetu NATO-Rusija. Spremni smo da saslušamo njihovu zabrinutost, da razgovaramo o odnosima NATO-a i Rusije, smanjenju rizika i transparentnosti, kontroli naoružanja, razoružanju i neproliferaciji i drugim pitanjima koja utiču na našu bezbednost. Ali NATO neće praviti kompromise u vezi sa osnovnim principima. Naša sposobnost da zaštitimo i odbranimo sve saveznike i pravo svake nacije da izabere svoj put.”

Lideri su razgovarali i o nedavnoj zajedničkoj izjavi Rusije i Kine u kojoj su obe zemlje pozvale NATO da prestane da prima nove članice. Stoltenberg je ovo nazvao „pokušajem da se suverenim nacijama uskrati pravo da donose sopstvene izbore, pravo sadržano u ključnim međunarodnim dokumentima“. On je naglasio da NATO poštuje odluku svake zemlje da bude deo alijanse ili ne, rekavši: „Moramo da poštujemo suverene odluke, a ne da se vraćamo u doba sfera uticaja, gde velike sile mogu da govore drugima šta mogu, a šta ne mogu. ”

Generalni sekretar je zahvalio Poljskoj na njenom velikom doprinosu zajedničkoj bezbednosti NATO-a, uključujući i gostovanje jedne od multinacionalnih borbenih grupa Alijanse u regionu.

Check Also

German Marshall Fund – 75 godina od osnivanja NATO

Danas (4. aprila) se obeležava 75 godina od potpisivanja Severnoatlantskog sporazuma – sporazuma kojim je …