Admiral NATO Džejms Fogo u poseti Srbiji

Komandant Komande Združenih snaga NATO-a u Napulju admiral Džejms Fogo, tokom jučerašnjeg dana, sastao se sa ministarom odbrane Aleksandarom Vulinom, načelnikom Generalštaba Vojske Srbije, generalom Ljubišom Dikovićem i predstavnicima Ministarstva spoljnih poslova. Tema razgovora bila je aktuelna političko-bezbednosna situacija u regionu i mogućnosti za unapređenje saradnje sa Komandom NATO-a u Napulju.

Admiral Fogo je prilikom svoje posete Beogradu istakao izuzetno dobru povezanost i saradnju između NATO i Republike Srbije, posebno napominjući saradnju koja se odnosi na oružane snage i Vojsku Srbije.

Kao dobar primer saradnje naveo je i nedavno održanu vojnu vežbu “Double Eagle”, u kojoj su zajednički učestvovali pripadnici padobranskih jedinica oružanih snaga SAD i Vojske Srbije. Admiral Fogo se nada da će Beograd biti domaćin i slične regionalne vežbe. Ovakve vojne vežbe odličan su primer povećanja stepena interoperabilnosti, jer su zamišljene kao koncept direktnog predstavljanja NATO standarda i operativnih procedura tokom simulacija realnih scenarija, kao što su humanitarna pomoć i odgovor na katastrofe.

Iako je ovo četvrta poseta admirala Srbiji, a prva kao komandanta Komande Združenih snaga NATO-a, istakao je da postoji još mnogo prostora za informisanje stanovništva o tome šta je zapravo NATO. “Smatram da javnost u Srbiji, ukoliko joj se pruži prilika, može mnogo toga naučiti o NATO. Mi smo odbrambeni savez, a ne savez koji izaziva sukobe. Naš zadatak je odvraćanje i mislim da je to veoma pozitivna poruka koju NATO šalje po bezbednost i stabilnost u Evropi”, rekao je admiral Džejms Fogo.

U razgovoru sa Ministrom odbrane Aleksandrom Vulinom, admiral Fogo je još jednom potvrdio da NATO poštuje vojnu neutralnost Srbije, kao i njene odnose sa Rusijom. Takođe, naveo je da se dobra saradnja odvija i kroz program “Partnerstvo za mir” što potvrđuje primarnu misiju NATO, a to je odbrana i prevencija konflikata.

Na pitanje da li NATO dovoljno dobro obavlja posao kada je reč o bezbednosti na KiM i u regionu, Fogo odgovara da više od 4.000 vojnika KFOR-a “radi izuzetno dobro na bezbednosti”. “Za tu bezbednost prvo je nadležna kosovska policija, zatim EULEX i KFOR. Zadatak im je da spreče nestabilnost i nasilje”, rekao je Fogo.

Osvrćući se na nedavno ubistvo Olivera Ivanovića, Fogo je istakao da je to strašan zločin čijim izvršiocima treba suditi. “Predsedniik Srbije Vučić znatno je smirio situaciju posle toga, odlaskom na Kosovo. To je doprinelo i opredeljenosti za nastavak dijaloga Beograda i Prištine. Stejt epartment povremeno izdaje bezbednosna upozorenja i za druge delove sveta. Nisam zabrinut za stabilnost na Kosovu. Sutra idem tamo”, zaključio je Fogo.

Check Also

Novinari posetili NATO, EU i Misije Republike Srbije pri EU i NATO – Projekat Atlantskog Saveta Srbije

Atlantski Savet Srbije je od 4. do 6. marta organizovao posetu novinara institucijama u Briselu. …