Baza „Bondstil” ima novog komandanta

Photo: KFOR Multinational Battle Group „East”

“U prethodnih devet meseci sproveli smo preko 2.000 patrola i imali smo važnu ulogu u pružanju sigurnog i bezbednog okruženja. Imali smo odličnu saradnju sa našim multinacionalnim partnerima i saveznicima kao i sa Kosovskim policijskim snagama i Vojskom Srbije”, istakao je doskorašnji komandant američke baze „Bondstil” pukovnik Roj Mekareg, na ceremoniji koja je održana povodom imenovanja pukovnika američke vojske Roberta Hjuza za novog komadanta Multinacionalne brigade „Istok” i američke vojne baze „Bondstil”.

Kako je objavila kosovska televizija „RTK 2”, on će biti na čelu američkih vojnika na Kosovu tokom idućih 9 meseci, a osnovni zadatak će mu biti isti kao što je bio i njegovom prethodniku–staranje o miru, bezbednosti i slobodi kretanja svih ljudi na tom području. Po Hjuzovim rečima, američki vojnici na Kosovu kao i KFOR će i daje biti jedinstveni i posvećeni svojoj misiji sa multinacionalnim partnerima u korist institucija i naroda na Kosovu, a mandat koji im je poveren vršiće u skladu sa Rezolucijom 1244 Ujedinjenih nacija i odredbama Vojno-tehničkog sporazuma koji je potpisan u Kumanovu. Na ceremoni je govorio i general Lorenco D’ Adario, komandant KFOR-a. On je istakao da je zadatak te multinacionalne vojne misije da osigura bezbedno okruženje na Kosovu jer je to preduslov za dijalog Srbije i Kosova i pronalaženje obostrano  prihvatljivog i održivog rešenja.

“Naš posao ponekad uporedim sa vodom koja teče iz slavine. Onog momenta kada primetite da je više nema, shvatite koliko vam je bila bitna”, istakao je on. Inače, doskorašnji komandant baze „Bondstil” pukovnik Roj Mekareg je odlikovan medaljom za zasluge američke vojske.

Check Also

Predsednik Atlantskog Saveta Srbije za K1 o Generalštabu, Trampu i bombardovanju SRJ

Predsednik Atlantskog Saveta Srbije, Vladan Živulović, govorio je za K1 u emisiji “Kec na 11” …