Zapad optužio Rusiju: “Mešaju se u ishod makedonskog referenduma”

Uoči istorijskog referenduma, u Makedoniji sve više rastu napetost i politička tenzija. Sa Zapada se sve češće čuju optužbe na račun Rusije da se meša u konačan ishod izjašnjavanja, a neizvesno je i da li će 30. septembra izaći dovoljan broj građana na glasačka mesta, ili će pobediti politička opcija koja se zalaže za bojkot referenduma. Podsećamo, ukoliko dođe do toga, konačan rezultat glasanja stanovnika Makedonije neće biti validan, i više neće biti šanse za ubrzan ulazak Makedonije u „NATO ” i Evropsku uniju. Zvanični Vašington je optužio Rusiju da pokušava da se meša u referendum u Makedoniji o budućem imenu te zemlje, i da širi dezinformacije. Vlada SAD-a smatra i da Rusija pokušava da podmiti proruske političke grupacije u Makedoniji da bi one radile na potkopavanju predstojećeg glasanja.

Kako je izvestila „Al Džazira Balkan”, građani Makedonije koji su se za uspeh referenduma sami organizovali u tzv. Digitalnu forenzičku mrežu, već danima na „Fejsbuku”, „Tviteru” i drugim društvenim mrežama registruju i prate veliku koncentraciju „tvitova”, spotova, i komentara u kojima se s jedne strane iznose otvoreni proruski stavovi, a s druge iznose dezinformacije, i napadaju „NATO”, EU,  i Amerika. Svi ti kompjuterski napadi dolaze sa nepoznatih adresa, što govori u prilog tome da iza njih stoji Rusija.

Istovremeno, u tim napadima se otvoreno podržavaju aktivnosti pokreta „Bojkotujmo u Makedoniji” i proruske partije „Jedinstvena Makedonija” koji su otvoreno protiv referenduma. Predsednik „Jedinstvene Makedonije” Jakov Bačev sa ruskom zastavom u ruci vodio je protest na ulicama Skoplja 17. juna, koji je organizovan odmah posle potpisivanja Prespanskog sporazuma. On i sada vodi kampanju za bojkot rereferenduma, ali negira da ima i da dobija bilo kakvu podršku na Zapadu. Generalni sekretar „NATO”-a Jens Stoltentberg je takođe optužio Rusiju da koristi društvene mreže za širenje dezinformacija protiv „NATO” a, EU, i SAD-a. Dodao je da je isto to radila i u Crnoj Gori, pre osamostaljivanja te države da bi sprečila njen ulazak u NATO. Po njegovim rečima zbog toga ne bi bilo nikakvo iznenađenje da Rusija to isto sada ponavlja kada je u pitanju Makedonija!

Check Also

German Marshall Fund – 75 godina od osnivanja NATO

Danas (4. aprila) se obeležava 75 godina od potpisivanja Severnoatlantskog sporazuma – sporazuma kojim je …